Lahad Datu Berdepan Ancaman Tsunami

KUALA LUMPUR – Pakar Geologi Universiti Malaya Sabah (UMS), Prof Dr Felix Tongkul berkata Lahad Datu berdepan dengan ancaman tsunami yang berpunca daripada gempa bumi dasar laut di perairannya selain gempa bumi dasar laut di perairan Filipina atau Indonesia.

Beliau berkata, ianya berdasarkan kedudukan Lahad Datu yang dikenal pasti antara lokasi yang paling kerap dilanda gempa bumi selain Ranau, berikutan kewujudan dua sesar aktif di daerah itu dengan ada antara gempa sebelum ini dikesan berpusat di laut.

Bagaimanapun, beliau berkata kebarangkalian untuk perkara itu berlaku adalah rendah.

“Walaupun kemungkinan tsunami akibat gempa bumi tempatan sangat kecil, gegaran kuat boleh menyebabkan tanah runtuh bawah laut dan ia boleh menghasilkan tsunami.

“Tsunami boleh juga (berlaku) tetapi sangat kecil kemungkinannya sebab air laut (di perairan Lahad Datu) cetek. Tsunami berlaku bila air laut sangat dalam,” katanya.

Terdahulu, Dr Felix pernah mendedahkan, kawasan pantai timur dan utara Sabah bermula dari Kudat hingga ke Tawau berisiko tinggi dilanda tsunami sekiranya berlaku kejadian gempa bumi yang kuat di dasar Laut Sulu atau Laut Sulawesi.

Tsunami setinggi satu hingga lima meter dari perairan Filipina dan Indonesia itu boleh sampai dalam masa sesingkat 30 minit sebelum membadai pantai timur dengan Tawau dikenal pasti paling terjejas kerana bentuk muka buminya yang rata.

Dr Felix yang juga Pengarah Pusat Kajian Bencana Alam Sabah UMS itu berkata, negeri ini terdedah kepada ancaman tsunami jika gempa bumi kuat dasar laut berlaku di Peparit (Trenches) Manila, Mindoro dan Cotabato di perairan Filipina selain Peparit Sulawesi Utara, Indonesia.

Katanya, risiko tsunami adalah jelas berdasarkan rekod Filipina bahawa kawasan utara dan pantai timur Sabah pernah dilanda tsunami setinggi dua meter selepas gempa bumi kuat berukuran 7.5 skala Richter berpusat di Laut Sulu, Zamboanga pada 21 September 1897.-SuaraTv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.