Bantah Kenyataan Hina Bugis, 25 NGO Desak Mahathir Segera Minta Maaf

JOHOR BAHRU — Anggota 25 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini hari ini mengadakan perhimpunan secara aman bagi membantah kenyataan “menghina orang Bugis” oleh Tun Dr Mahathir Mohamad serta mendesak bekas perdana menteri itu memohon maaf.

Anggota 25 NGO itu yang bernaung di bawah Majlis Penyelaras Gabungan NGO Melayu Negeri (GABUNG) Johor berikrar akan terus mengadakan perhimpunan secara aman dan menghantar memorandum bantahan selagi Dr Mahathir tidak memohon maaf,  serta akan membuat laporan polis.

Naib presiden merangkap ketua penerangan GABUNG Johor Abdullah Md Yusof berkata pihaknya tidak menyangka kenyataan sedemikian boleh dilontarkan seorang bekas pemimpin negara yang pernah menyuarakan perpaduan tetapi kini bertindak memecahbelahkan masyarakat.

“Kaum mana yang tidak marah kalau digelar sebagai lanun? Sebagai seorang pemimpin, beliau (Dr Mahathir) seharusnya lebih sedar akan kesan kenyataan-kenyataan berbaur hasutan yang dapat menjejaskan perpaduan dan keamanan negara.

“Walaupun kami hanya NGO, tetapi kami mewakili 850 persatuan NGO pelbagai kaum dengan lebih 200,000 orang ahli. Kami minta Dr Mahathir untuk segera membuat permohonan maaf secara terbuka kerana perkara ini telah tersebar luas dan telah banyak menyakitkan hati pelbagai lapisan masyarakat,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Presiden GABUNG Johor Zaini Atan berkata kenyataan  itu turut memberi kesan terhadap generasi muda berketurunan Bugis.

Dr Mahathir ketika berucap dalam satu perhimpunan anjuran parti-parti pembangkang di Petaling Jaya, Selangor pada 14 Okt lepas telah mengaitkan keturunan Najib dengan menyebut sebagai keturunan “lanun Bugis”.

Perkara itu turut mendapat reaksi naib presiden Indonesia Jusuf Kalla yang mengaku tersinggung dan berasa terhina dengan kenyataan itu.

Beberapa pihak yang mewakili masyarakat Bugis di Malaysia sebelum ini turut menuntut Dr Mahathir untuk membuat permohonan maaf secara terbuka. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.