Anwar pimpin Andrew bersyahadah peluk Islam di New York

- Advertisement -

NEW YORK: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkesempatan memimpin syahadah seorang lelaki memeluk Islam selepas menunaikan solat dan menyampaikan khutbah Jumaat di masjid Pusat Kebudayaan Islam New York (ICCNY), tengah hari semalam.

Ketika Perdana Menteri beredar sambil bersalaman dengan jemaah selepas menyampaikan sumbangan al-Quran daripada kerajaan kepada masjid, pengacara majlis memaklumkan seorang lelaki dikenali sebagai Andrew Vinals mahu memeluk Islam dan memintanya tampil.

Kemudian seorang pegawai masjid dilihat menjemput Anwar sambil pengacara majlis mengumumkan Perdana Menteri akan menyempurnakan pengislaman lelaki berkenaan.

Menurut pegawai media daripada Pejabat Perdana Menteri, majlis itu adalah secara kebetulan dan tiada dalam atur cara rasmi.

Perdana Menteri adalah pemimpin negara luar pertama diberikan penghormatan menyampaikan khutbah di masjid ICCNY yang bersejarah, iaitu masjid pertama dibuka di kota New York pada 25 September 1995 yang turut menempatkan ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Selepas selesai solat, pengacara mengucapkan terima kasih kepada Anwar kerana sudi menerima jemputan pihak masjid untuk berjemaah dan berkhutbah.

Menurutnya, jemaah masjid amat bertuah kerana Perdana Menteri yang menerima sanjungan di peringkat antarabangsa antarabangsa, terutama dunia Islam hadir berjemaah di masjid berkenaan.

“Kita bersyukur kerana Perdana Menteri Malaysia sudi menerima jemputan dan jemaah berpeluang menemui pemimpin seperti Anwar,” katanya.

Sementara itu dalam khutbahnya, Anwar menyarankan umat Islam terus bersatu padu bagi menghadapi cabaran termasuk ancaman terhadap agama oleh golongan Islamophobia.

“Kita disarankan oleh Allah SWT menerusi al-Quran dan Nabi Muhammad SAW supaya berdakwah untuk memberi kefahaman kepada bukan Islam.

“Selain meningkatkan kesepaduan Islam, kita juga perlu memupuk hubungan dengan mereka bukan Islam supaya dapat membantu mereka lebih mengenali Islam ” katanya.

Selain itu, beliau meminta umat Islam bukan sahaja mendalami ilmu agama, sebaliknya menimba sebanyak ilmu dan kemahiran bidang teknologi.

Perdana Menteri juga memberitahu mereka mengenai Malaysia Madani yang beliau bentuk selepas menjadi Perdana Menteri berasaskan kerajaan Islam Madinah oleh Nabi Muhammad SAW.

Kredit FOTO/berita: BH/Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat