Tiada Lagi Khidmat Uber Di London ?

Lesen syarikat Uber akan ditamatkan operasinya pada 30 September oleh pihak berkuasa gara-gara isu keselamatan awam dan ancaman yang terjadi.

Transport for London (TfL) hari ini, mengeluarkan kenyataan ia tidak menyambung lesen operasi syarikat berkenaan namun Uber mempunyai masa 21 hari untuk mengemukakan rayuan.

Menurut TfL, cara Uber beroperasi menimbulkan kebimbangan dan memutuskan Uber London Limited tidak layak dan tidak sesuai diberi lesen perniagaan sewa persendirian.

Uber mempunyai kira-kira 40,000 pemandu di London, dengan 3.5 juta pelanggan.

Menurut kenyataan TfL, pendekatan dan cara operasi Uber menunjukkan kurang tanggungjawab korporat berikutan sejumlah isu yang berpotensi menjejaskan keselamatan awam dan masalah keselamatan lain.

Antaranya, menurut TfL, cara Uber melaporkan jenayah serius dan keperluan memeriksa rekod jenayah pemandunya.

London mengikuti bandar raya lain, termasuk New Delhi, Mumbai dan Cape Town tidak memberi lesen kepada Uber.

Uber dalam kenyataan balasnya berkata, keputusan itu menunjukkan London yang sepatutnya matang dan terbuka, sebenarnya ‘tertutup’ untuk syarikat yang mempunyai inovasi serta menyekat pilihan pelanggan.

Banyak isu yang timbul termasuk ramai pemandunya melakukan jenayah rogol serta serangan seksual dan seorang pemandunya menggunakan kenderaan berdaftar dengan Uber dalam serangan terhadap Istana Buckingham. Isu ini telah menyebabkan imej Uber di London turut terjejas selain menimbulkan kebimbangan orang awam untuk menggunakan khidmat tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.