500 Juta Akaun Pengguna Yahoo Digodam

SAN FRANCISCO – Yahoo berkata pada Khamis bahawa serangan besar-besaran pada rangkaiannya pada 2014 telah mebolehkan penggodam mencuri maklumat daripada separuh bilion pengguna, dan ia berkemungkinan kejadian itu ‘ditaja dana negara’.

 

Yahoo, yang telah mengesahkan butiran penggodaman tersebut beberapa bulan selepas laporan mengenainya dibuat, berkata siasatannya menyimpulkan bahawa ‘sesetengah maklumat akaun pengguna telah dicuri’ dan serangan datang daripada ‘pihak yang diupah untuk mencuri maklumat’.

 

“Berdasarkan siasatan yang masih berlangsung, Yahoo percaya sekurang-kurangnya 500 juta maklumat akaun pengguna telah dicuri. Yahoo berkerjasama dengan penguatkuasa undang-undang berkaitan perkara ini,” jelas syarikat Internet gergasi itu.

 

Komen itu dikeluarkan berikutan satu laporan pada awal tahun ini apabila seorang penyelidik keselamatan mendedahkan terdapat  200 juta akaun telah diceroboh dan data yang dicuri sudah ditawarkan dalam jualan atas talian.

 

Yahoo berkata, maklumat yang dicuri itu termasuklah nama, alamat e-mel, tarikh lahir dan kata laluan yang dirombak, bersama soalan keselamatan dan jawapan yang mampu membantu penggodam memecah masuk akaun mangsa.

 

Seorang penganalisis keselamatan komputer, Graham Cluley, berkata bahawa Yahoo percaya penggodaman itu ‘ditaja’, namun syarikat itu  tidak memberikan maklumat lanjutan mengenainya.

 

Seorang pakar keselamatan data dari University of Notre Dame Timothy Carone menggambarkan Rusia, China dan Korea Utara sebagai tiga suspek utama dalam penggodaman berkenaan.

 

Yahoo juga meminta pengguna yang terjejas untuk menukar kata laluan dan mengingatkan sesiapa yang belum berbuat demikian sejak 2014 untuk melakukannya sebagai langkah berjaga-jaga. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.