Qatar Tak Akan Labur Dalam 1MDB Jika Tiada Keuntungan – Najib

PASIR MAS – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Qatar tidak akan berani melabur dalam aset-aset milik 1Malaysia Development Bhd (1MDB) jika syarikat berkenaan (1MDB) tidak mampu menjana keuntungan jangka panjang yang tinggi.

 

Beliau berkata, ia membuktikan aset yang dimiliki 1MDB mempunyai nilai yang tinggi dan sekali gus menafikan syarikat tersebut tidak mempunyai potensi untuk diselamatkan.

 

“Baru-baru ini saya jumpa Emir of Qatar dan beliau kata berminat untuk melabur dalam aset-aset milik 1MDB. Ini kerajaan Islam sendiri yang berminat.

 

“Kalau orang kata aset (1MDB) tak ada nilai, orang pun tak nak melabur. Mereka (Qatar) melihat aset ini boleh menjana keuntungan jangka panjang yang besar,” katanya ketika berucap pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat dan perasmian persidangan perwakilan Umno bahagian Rantau Panjang di Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Lubok Jong di sini, Sabtu.

 

Kira-kira 20,000 masyarakat tempatan dan perwakilan Umno bahagian itu menghadiri majlis itu.

 

Pada 31 Julai lepas, Najib menghadap Emir Qatar Sheikh Tamim Hamad Al-Thani di ibu negara bagi membincangkan usaha untuk mengukuhkan hubungan antara Malaysia dan Qatar.

 

Emir Qatar berada di ibu negara ketika itu untuk menghadiri Persidangan ke-128 Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

 

Pada perjumpaan itu juga, Najib dipetik sebagai berkata Emir Qatar itu turut menyatakan Qatar Investment Authority berminat untuk melihat aset 1MDB dan membeli tanah di projek Bandar Malaysia.

 

Najib turut mengulangi kenyataan beliau sebelum ini bahawa segala perkara berkaitan 1MDB terutama hutang yang ditanggung oleh syarikat itu akan mampu dikurangkan pada hujung tahun ini menerusi program yang dirangka dalam tempoh enam bulan.

 

“Beri masa dalam tempoh enam bulan sehingga hujung tahun ini, saya yakin kita (kerajaan) akan selesaikan (masalah 1MDB). Hutang kita akan selesai ikut jadual. Siapa yang berniaga tak berhutang,” katanya.

 

Sebelum ini, 1MDB dilaporkan mempunyai aset bernilai RM51.4 bilion dan hutang RM42 bilion.

 

Mengenai dana politik sebanyak RM2.6 bilion itu pula, presiden Umno itu sekali lagi menegaskan beliau tidak melanggar undang-undang dan tidak merampas hak rakyat sebagaimana yang didakwa segelintir pihak tidak bertanggungjawab.

 

“Yang penting saya tak langgar undang-undang dan tidak merampas hak rakyat. Apa salahnya saya bantu parti untuk kemenangan. Jangan cepat nak aibkan orang,” katanya.

 

Dalam pada itu, beliau berkata setiap pemimpin dan anggota parti perlu mempunyai kesetiaan dan disiplin bagi mengekalkan perpaduan dalam parti itu untuk menempuh pelbagai cabaran yang melanda.

 

“Dalam perang Uhud, ada pejuang yang tak ikut arahan Rasulullah SAW hingga menyebabkan umat Islam kalah. Kalau (pemimpin dan anggota parti) ada disiplin, kita boleh tempuh 1,001 cabaran.

 

“Kita ada masalah sikit, ada orang nak tebuk kapal…di mana kesetiaan kita kepada parti. Saya boleh ditegur, tapi tegurlah secara beradab,” katanya. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.