Kementerian Pendidikan Kaji Beban Buku Dibawa Murid Sekolah

BATU GAJAH – Pegawai dari Kementerian Pendidikan akan pergi ke beberapa sekolah rendah di negara ini untuk mengkaji jumlah buku yang dibawa murid setiap hari ke sekolah, kata menteri berkenaan, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau berkata langkah itu dilakukan bagi memastikan jumlah buku yang dibawa murid sekolah tidak terlalu berat seterusnya membebankan mereka setiap hari.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perwakilan UMNO Bahagian Batu Gajah di sini hari ini, beliau berkata jumlah  buku latihan tambahan yang dibawa murid itu bergantung kepada guru serta sekolah dan kebanyakan aduan yang diterima membabitkan pelajar dari Sekolah Jenis Kebangsaan Cina.

“Ini kerana dikatakan ramai yang mendakwa  guru di sekolah terbabit banyak memberikan buku latihan tambahan, bagaimanapun saya tidak pasti dakwaan itu sama ada benar atau tidak dan maklumat lengkap mengenai masih belum peroleh,” kata Mahdzir, yang juga Anggota Majlis Tertinggi UMNO,.

Beliau diminta mengulas laporan muka hadapan sebuah akhbar berbahasa Inggeris mengenai bebanan buku tambahan yang terpaksa dibawa pelajar sekolah rendah di negara ini.

Katanya terdapat garis panduan berhubung jumlah buku dan berat yang dibenarkan terhadap murid dan jumlah maksimum yang dibenarkan adalah 10 buah buku sahaja. – BERNAMA

One thought on “Kementerian Pendidikan Kaji Beban Buku Dibawa Murid Sekolah

 • July 23, 2017 at 10:09 pm
  Permalink

  Wooiii menteri mangkok…..
  Ciiitttt……. ini punya isu sudah berapa kali menteri tukar dan sudah berpuluh tawon x selesai2 lagi ke….?????
  saya dengar ini punya ayat punya cakap dari time saya sekolah lagi, sudah kerja dan sekarang sudah pun pencen, tarak2 selesai lagi ka…???? tuueeiihhhhhh…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.