Pelakon Adlin Dibebaskan Dengan Jaminan Polis

KUALA LUMPUR – Pelakon dan pelawak, Adlin Aman Ramlie yang ditahan kerana dipercayai terlibat dengan pe­nipuan pelaburan hartanah te­­­lah dibebaskan dengan jaminan polis selepas keterangannya diambil bagi membantu siasatan.

 

Adlin Aman Ramlie akan mengadakan sidang akhbar khas Ahad ini bagi menjelaskan isu penahanannya berkaitan kes penipuan pelaburan.

 

Timbalan Pengarah Risikan dan Operasi Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Roslan Abd. Wahid berkata, pelakon berusia 44 tahun itu dibebaskan petang semalam setelah ditahan dalam Op Nuri di rumahnya di Cyberjaya dekat sini kelmarin.

 

“Kita telah mengambil ke­terangan Adlin dan pihak polis berpuas hati dengan kerjasama yang diberikan pelakon berkenaan. Dia kini telah dibebaskan di bawah jaminan polis.

 

“Bagaimanapun, kita tetap akan menjalankan siasatan terhadap Adlin mengenai peranannya dalam kegiatan pelaburan haram ini,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini semalam.

 

Menurut Roslan, 13 individu lain termasuk dua individu bergelar Datuk Seri dan Datuk masih ditahan reman selama 21 hari.

 

Akhbar semalam melaporkan Adlin antara 14 ditahan selepas disyaki terlibat dalam kes sindiket penipuan pelaburan yang dipercayai ‘memperoleh’ lebih RM10 juta daripada ahli untuk dilaburkan dalam pelaburan hartanah.

 

Pelakon itu ditahan kerana didakwa menyediakan rumah untuk melindungi dua dalang sindiket itu.

 

Tujuh individu termasuk seorang bergelar ‘Datuk Seri’ ditahan di Kelantan, tiga termasuk seorang ‘Datuk’ dan pelakon itu di Selangor, dua lagi di Pahang dan Melaka manakala dua lagi di Pulau Pinang.

 

Difahamkan, syarikat itu dengan singkatan HG ditubuhkan untuk ‘membantu’ mereka yang gagal dalam perniagaan bagi menjana pendapatan pasif dengan melabur wang mereka dalam bentuk dana dan kemudian dilaburkan dalam hartanah dengan keuntungan diagihkan kepada ahli-ahlinya mengikut jumlah yang dilaburkan.

 

Sementara itu, Adlin berkata, beliau akan mengadakan sidang akhbar khas pada Ahad ini bagi menjelaskan isu penahanannya.

 

“Saya rancang untuk adakan sidang akhbar di sebuah stesen tele­visyen swasta bagi menjelaskan isu sebenar berkenaan berita isu penahanan saya itu,” katanya. – Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.