Siti Kasim Didakwa


Peguam Siti Zabedah Kasim hari ini didakwa kerana menghalang proses keadilan semasa serbuan pada satu acara transgender, April tahun lepas.

Serbuan berkenaan dijalankan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di Renaissance Hotel, Kuala Lumpur yang berlangsung selama dua setengah jam selepas acara bermula.

“Hari ini, anak guam saya, Siti Kasim didakwa mengikut Seksyen 189 Kanun Keseksaan,” kata peguamnya Roger Chan di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pagi ini.

Seksyen 186 Kanun Keseksaan adalah berkaitan kesalahan menghalang penjawat awam. Siti boleh menghadapi hukuman maksimum dua tahun penjara atau denda maksimum RM10,000, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Aktivis hak asasi manusia itu mengaku tidak bersalah dan mohon kes itu dibicarakan. Majistret Ahmad Solihon Abdul Wahid mengarahkan sebutan kes pada 22 Ogos selepas tertuduh membayar ikat jamin sebanyak RM3,000

 

Timbalan Pendakwa Raya Siti Hajar Mohd Ashif berhujah Siti Zabedah dengan sengaja menghalang pegawai Jawi daripada menjalankan serbuan tersebut dan meminta supaya tiada ikat jamin dibenarkan.

Chan dan pembantunya Rajsurian Pillai bagaimanapun memohon bon jaminan, yang diberikan oleh majistret.-Malaysiakini


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.