Masih Ingat Pada Pelayar Web Internet Explorer?

KUALA LUMPUR – Usianya sahaja sudah hampir dua dekad dan tidak lama lagi ia tidak lagi menemui pengguna dunia kerana ia bakal digantikan dengan sistem operasi baharu. Itulah pelayar web Internet Explorer (IE).

 

Microsoft telah mengesahkan bahawa pada tahun ini, pelayar baharunya yang kini masih menggunakan nama kod Project Spartan, akan diperkenalkan. Microsoft tidak lagi menggunakan nama IE.

 

“Kami sekarang ini sedang menjalankan penyelidikan mengenai jenama atau nama baharu yang akan ditawarkan dalam Windows 10,” kata Ketia Pemasaran syarikat berkenaan, Chris Capossela.

 

IE pernah mendominasi pasaran dan memiliki lebih daripada satu bilion pengguna namun lama-kelamaan ia gagal menyaingi pelayar Firefox dan Google Chrome. Kedua-dua pelayar itu dilancarkan dengan fungsi teknologi yang lebih pantas dan pakej reka bentuk lebih menarik.

 

Microsoft dipercayai mahu ‘melupakan’ jenama IE bagi memadamkan sama sekali persepsi negatif yang diterimanya sepanjang IE beroperasi. Selama ini, perisian berkenaan disifatkan sebagai perlahan dan mempunyai pelbagai masalah keselamatan.

 

Seorang pengguna telah secara berjenaka mengingatkan orang ramai tentang IE melalui akaun Twitternya dengan menyatakan: “Masih ingat pada IE? Itulah pelayar web yang selama ini kalian gunakan untuk memuat turun pelayar web lain.”- Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.