Pelancong Sanggup Gadai Nyawa Demi Swafoto

Sekumpulan pelancong sanggup membahayakan nyawa mereka demi mendapatkan swafoto sempurna di runtuhan tebing 400 kaki.

Menurut laporan Express, Gambar-gambar yang diambil mengesan pelancong fanatik yang berposing dalam kedudukan berbahaya di tebing kapur ikonik, yang mempunyai sejarah hakisan teruk.

https://www.express.co.uk/news/uk/907881/white-cliffs-dover-Birling-Gap-beachy-head-tourists-risk-photos/amp?__twitter_impression=true

Ramai pelancong seronok dapat melihat tepi tebing yang hancur berhampiran Beachy Head yang sempit sambil bergambar di situ.

Tanah di Birling Gap yang dimiliki dan diuruskan oleh National Trust itu telah menarik beratus ribu pelancong seluruh dunia setiap tahun di tebing Seven Sisters.

Biarpun sesetengahnya mengetahui kecantikannya di kawasan laut Selatan itu telah mengalami hakisan pantai paling teruk dalam sejarah UK.

Pada tahun 2017 peningkatan tebing membawa kepada langkah berjaga-jaga malah telah ditutup lebih awal daripada yang dijangkakan.

Memastikan ia menjadi ‘pelabuhan yang lebih selamat’ dan sedang mencari langkah agar ia boleh dibuka semula kepada orang ramai.

Langkah-langkah itu boleh kekal dalam kedudukan sehingga 10 tahun sebelum ia perlu diganti.

Badai ganas dan laut yang tinggi mengakibatkan beberapa meter tebing runtuh dipukul ombak.

Pada awal bulan ini sahaja, rakaman dramatik menunjukkan sebahagian besar keruntuhan muka tebing laut, dipukul Ribut Eleanor, yang melanda UK dengan kelajuan sehingga 80mph.

Dan selama bertahun-tahun beberapa kotej di Cuckmere berdepan hakisan tebing-tebing yang beransur-ansur hilang.

Pihak berkuasa tahun lalu memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak mendekatkan diri apabila seorang pelajar maut terjatuh semasa cuba mengambil gambar.

Gambar-gambar yang ditemui di telefon bimbitnya menunjukkan pelajar sangat seronok bergambar di tepi tebing dalam beberapa saat sebelum kematiannya.

Konselor Claire Dowling, Anggota Majlis Kabinet Daerah Daerah Wealden yang bertanggungjawab untuk Perlindungan Pantai, sebelum ini berkata: “Ini adalah satu lagi peringatan yang buruk tentang hakisan yang tidak henti-henti berlaku dan mengapa ia sangat penting untuk tidak mendekati tepi tebing.

“Kami tidak pernah tahu bila atau di mana hakisan seterusnya akan berlaku,”katanya.

Sementara itu, Laman web National Trust menasihatkan para pelancong untuk bertindak bijak dan menjauh tepi tebing sekali gus memikirkan keselamatan mereka.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.