Mahathir Akan Lantik Mukhriz dan Bukannya Wan Azizah Sebagai TPM – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 22 Januari 2018

Apabila anda menilai seseorang, anda perlu mengambil kira rekod prestasi orang itu dan bukan hanya tindakan orang itu pada satu masa tertentu dalam hidupnya. Dan apa yang orang itu katakan tidak sama pentingnya dengan motifnya. Dan motif orang itu akan dicerminkan oleh apa yang beliau lakukan. Dan menurut golongan dalaman Tun Dr Mahathir Mohamad, anda perlu melihat apa yang Mahathir lakukan dan bukan apa yang beliau katakan.

Mahathirisme pada dasarnya adalah politik penipuan, politik yang mana matlamat menghalalkan cara, politik yang mana mengorbankan orang lain dengan menggunakan orang itu dalam permainan perebutan kuasa, dan politik menggunakan apa sahaja yang perlu digunakan untuk menang, sama ada dengan cara adil atau tidak. Dan pelan permainan Mahathir selama 16 tahun yang lalu adalah untuk menjadikan anaknya, Mukhriz, Perdana Menteri Malaysia.

Ya, sejak tahun 2002 Mahathir hanya mempunyai satu perkara dalam fikirannya, iaitu menjadikan Mukhriz sebagai Perdana Menteri. Dan apa yang telah dilakukannya selama 16 tahun ini hanya dengan satu matlamat sahaja. Dan Mahathir menghabiskan 16 bulan berunding dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi sebelum menyerahkan kuasa pada 1 November 2003. Abdullah akan memastikan Mukhriz akan memulakan pendakian tangga Umno sebaik sahaja Mahathir menyerahkan kuasa kepadanya pada 1 November 2003.

Bagaimanapun, pada tahun 2004, menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin, yang menaiki tangga Pemuda Umno. Mukhriz tidak berjaya dan Mahathir menyalahkan Abdullah kerana ini. Pada bulan Jun 2006, Mahathir melancarkan serangan terhadap Abdullah. Kisah yang diberikan oleh Mahathir ialah Abdullah telah menjual negara kepada Singapura dan Khairy dan pasukan ‘Fourth Floor’ beliau adalah ejen Singapura.

Sebenarnya Abdullah gagal membantu Mukhriz memenangi jawatan Timbalan Pemuda Umno pada tahun 2004 dan sebaliknya Khairy yang menang. Dan untuk itu Abdullah terpaksa digulingkan. Kisah ejen Singapura itu hanyalah kisah penyamaran kerana Mahathir tidak boleh mengakui bahawa kemarahannya kepada Abdullah adalah kerana Mukhriz gagal memenangi jawatan timbalan Pemuda Umno dan sebaliknya Khairy yang menang.

Itu adalah 14 hingga 16 tahun yang lalu dan bahkan ketika itu semuanya adalah mengenai Mukhriz. Dan ia masih lagi mengenai Mukhriz hari ini.

Pada tahun 2009, Najib Tun Razak mengambil alih sebagai Perdana Menteri dan kini ia menjadi tugas Najib untuk melakukan apa yang gagal dilakukan oleh Abdullah, iaitu memberi kepimpinan Pemuda Umno kepada Mukhriz. Tetapi, sekali lagi, Khairy menang dan Mukhriz kalah. Mukhriz perlu menunggu sehingga tahun 2013 untuk pemilihan parti seterusnya sebelum beliau boleh membuat bidaan lain.

Tidak lama selepas pilihan raya umum 2013, Mahathir melepaskan tembakan amaran kepada Najib. Beliau menyalahkan Najib untuk prestasi pilihan raya 2013 dan menuduh Najib membuang masa dengan orang Cina dan tidak memberi tumpuan kepada pengundi Melayu yang memastikan Umno kekal berkuasa. Pada dasarnya, Mahathir melakukan kepada Najib apa yang dilakukannya kepada Abdullah dan amaran itu adalah jika Najib tidak membantu Mukhriz dalam pemilihan parti pada akhir tahun itu, gerakan untuk menggulingkannya akan bermula.

Mukhriz kalah bertanding untuk kerusi naib presiden Umno dan pada tahun berikutnya Mahathir memulakan gerakannya untuk menyingkirkan Najib.

Najib sepatutnya digulingkan pada 29 Julai 2015. Apabila itu gagal Mahathir cuba lagi pada Oktober dan sekali lagi pada bulan Disember. Kedua-dua percubaan tersebut gagal juga. Pada bulan Februari 2016, Najib menyerang balik dan Mukhriz telah dipecat sebagai Menteri Besar Kedah. Menyedari kerjaya politik Mukhriz di Umno sudah selesai, pada 29 Februari 2016 Mahathir meletak jawatan dari Umno dan menyertai pembangkang.

Dengan latar belakang 16 tahun lalu sejak 2002 mengapa Mahathir mahu membenarkan Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi Timbalan Perdana Menteri? Mahathir bekerja keras selama 16 tahun yang lalu untuk cuba menolak Mukhriz naik tangga Umno supaya beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia menjelang 2020, iaitu dua tahun lagi. Ia merupakan pelan 18 tahun yang bermula pada tahun 2002 dan hari ini Mukhriz sepatutnya menjadi Timbalan Perdana Menteri jika beliau akan menjadi Perdana Menteri menjelang 2020.

Kisah Mahathir akan menjadi Perdana Menteri sementara dan Wan Azizah timbalannya sehingga Anwar Ibrahim menerima pengampunan diraja dan boleh mengambil alih adalah karut dan tidak masuk akal. Itu tidak akan berlaku dan semua orang tahu.

Apa yang diharapkan Pakatan Harapan ialah Mahathir boleh memenangi undi Melayu dan membantu menggulingkan Umno dan Barisan Nasional. Setelah itu berlaku, mereka akan uruskan Mahathir. Sebaliknya, Mahathir berharap bahawa apabila Umno dan Barisan Nasional digulingkan, beliau akan dijadikan Perdana Menteri sementara dan apabila itu berlaku, beliau boleh uruskan Pakatan Harapan.

Kedua-duanya menggunakan satu sama lain dengan harapan nanti, apabila mereka memenangi pilihan raya umum, mereka dapat menyelesaikan masalah apa yang perlu dilakukan dengan sekutu politik masing-masing. Ia seperti dua musuh ketat seperti Amerika Syarikat dan Taliban yang bersatu untuk mengalahkan Rusia, dan apabila Rusia meninggalkan Afghanistan mereka boleh bertindak ke atas satu sama lain.

Tetapi jika Mahathir gagal memenuhi perjanjian itu dan Mukhriz dan bukannya Wan Azizah yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri, adakah Pakatan Harapan akan terima itu? Lim Kit Siang memindahkan anaknya, Guan Eng, dari Melaka ke Pulau Pinang dan pada tahun 2008 melantik beliau sebagai Ketua Menteri Pulau Pinang. Pada mulanya terdapat beberapa rungutan, tetapi, pada penghujungnya, semua orang diam dan menerima keadaan itu – dan Guan Eng malah berjaya mendapatkan penggal kedua pada tahun 2013 tanpa penentangan daripada para pemimpin dan ahli DAP Pulau Pinang.

Anak-anak Karpal Singh dan isteri dan anak perempuan Anwar juga pemimpin dalam parti mereka masing-masing. Dan tiada siapa yang marah dengan itu. Nepotisme adalah budaya Pakatan Harapan jadi tiada siapa yang akan merungut jika Mahathir menjadikan anaknya sebagai Timbalan Perdana Menteri. Ini adalah cara hidup pembangkang dan akan berterusan untuk bertahun-tahun lamanya.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/mahathir-will-appoint-mukhriz-and-not-wan-azizah-as-the-dpm-part-1/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.