Pasangan Ditahan, Dakwa Jumpa Bom Dalam Air France

PERANCIS – Sepasang penumpang dalam penerbangan Air France ditahan selepas mendakwa menemui bom dalam pesawat tersebut.

 

Menurut laporan AFP, dakwaan yang dibuat oleh pasangan itu telah menyebabkan pesawat berkenaan terpaksa melakukan pendaratan kecemasan.

 

Pasangan  itu ditahan ketika dalam penerbangan pulang, sehari selepas pesawat yang dalam penerbangan dari Mauritius ke Perancis membuat pendaratan di Kenya, lapor sumber polis.

 

Selepas pasangan itu memberitahu anak kapal tentang penemuan bom dalam tandas pesawat Boeing 777 itu, pesawat berkenaan terpaksa mendarat di Mombasa dan menurunkan penumpang seramai 459 dan 14 anak kapal dengan menggunakan gelongsor kecemasan sebelum polis dan tentera melakukan pemeriksaan ke atas bom tersebut.

 

Menurut Ketua Eksekutif Air France, Frederic Gagey, objek yang dibuat daripada kadbod, kertas dan jam dapur ditemui dan ia tidak mendatangkan bahaya kepada pesawat dan penumpang.

 

Malah, menurutnya, bom palsu dipercayai telah diletakkan di dalam almari tandas oleh salah seorang penumpang dengan niat untuk melakukan ‘prank’.

 

Beberapa penumpang dipersoalkan di Mombasa sebelum pesawat telah dihantar pulang semua orang-orang di atas kapal ke Perancis.

 

Jurucakap Air France berkata, syarikat penerbangan itu telah mengambil tindakan undang-undang selepas penemuan objek yang mencurigakan.

 

Air France berkata, syarikat itu telah mengambil tindakan undang-undang selepas insiden tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.