Minyak Naik Paling Tinggi Dalam 2 Tahun Apabila Stok Berkurangan Sebelum Pertemuan OPEC

Tulisan asal oleh:
Ben Sharples dan Grant Smith, Bloomberg, 22 November 2017

Minyak naik ke paras tertinggi dalam dua tahun apabila data industri A.S. menunjukkan stok minyak mentah terus menurun dan pelabur menunggu keputusan oleh OPEC untuk melanjutkan pemotongan pengeluaran.

Januari menunjukkan peningkatan sebanyak 2.2 peratus di New York, yang tertinggi sejak pertengahan 2015. Inventori A.S. jatuh sebanyak 6.36 juta tong minggu lalu, Institut Petroleum Amerika dikatakan telah melaporkan. Itu lebih daripada ramalan dalam kaji selidik Bloomberg, yang menunjukkan penurunan sebanyak 2.2 juta barel sebelum data kerajaan kemudiannya pada Rabu.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iH0Ra2Pz6YsI/v2/800x-1.png

Minyak telah meningkat bulan ini berikutan spekulasi bahawa Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum dan rakan kerjasamanya akan memutuskan untuk memanjangkan pemotongan bekalan melebihi Mac apabila mereka bertemu di Vienna minggu depan. Arab Saudi, ketua de facto OPEC, telah mengurangkan eksport serta pengeluaran, dengan penghantaran pada bulan September jatuh ke tahap paling rendah sejak Mac 2011, menurut data rasmi yang dikemukakan kepada pangkalan data global JODI.

“Nampaknya satu-satunya cara aialah untuk minyak naik,” kata Michael McCarthy, ketua strategi di CMC Markets di Sydney. “Banyak peniaga berspekulasi mengenai potensi hasil pertemuan OPEC. Jangkaan adalah tinggi dan itu boleh mengakibatkan kekecewaan jika OPEC dan rakan kerjasamanya tidak memenuhi jangkaan, tetapi nampaknya tidak banyak yang bersedia untuk mengambil risiko bahawa itu akan berlaku.”

West Texas Intermediate bagi penghantaran Januari naik sebanyak $1.22 kepada $58.05 setong pada New York Mercantile Exchange, dan berada pada $57.81 pada 12:04 p.m. masa London. Kontrak itu naik 41 sen kepada $56.83 pada Selasa.

Brent bagi bulan Januari meningkat 57 sen atau 0.9 peratus kepada $63.14 setong pada pertukaran ICE Futures Europe yang berpangkalan di London selepas naik 0.6 peratus pada hari Selasa. Penanda aras global itu berdagang pada premium $5.35 untuk WTI.

Stok minyak mentah A.S. di Cushing, Oklahoma, titik penghantaran untuk WTI dan hab penyimpanan minyak terbesar, menurun sebanyak 1.8 juta tong minggu lalu, kata API, menurut mereka yang biasa dengan data itu. Inventori petrol berkembang sebanyak 869,000 tong, menurut data API.

Link asal artikel:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-11-21/oil-extends-gains-on-signs-u-s-crude-stockpiles-resume-declines

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.