Husam Musa Boikot Sesi Penggulungan Sidang DUN Kelantan

SHAH ALAM – ADUN Salor, Datuk Husam Musa tampil menyatakan solidariti bersama Ketua Pembangkang DUN Kelantan, Datuk Norzula Mat Diah yang diarahkan meninggalkan sidang Dewan Undangan (DUN) Kelantan yang berakhir hari ini.

Husam yang juga satu-satunya wakil rakyat Amanah turut mempersoalkan mengapa Speaker Datuk Abdullah Ya’kub tergesa-gesa mahu menamatkan sidang DUN lebih awal.

“Sidang DUN Kelantan ditamat awal untuk persiapan kiamat petang ini?”

“Apa salahnya YB Paloh (Norzula) dibenarkan berucap, paling lama setengah jam. Sidang ditarik sampai petang, lalu ditangguhkan? Penat sangatkah Speaker dengan tambahan setengah jam lagi masa bersidang?”

“Apa yang menyebabkan kerajaan Kelantan terburu-buru tak menentu?” sindir Husam.

Terdahulu, Abdullah cuba menghalang Norzula daripada membahaskan Bajet 2018 dibentangkan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob Isnin lepas, dengan alasan sudah sampai masa untuk sesi penggulungan.

Nozula berkali-kali memohon diberi ruang untuk berucap pendek ketika Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Rakyat, Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Datuk Dr Ramli Mamat mahu memulakan sesi penggulungan.

Bagaimanapun permintaan beliau ditolak Abdullah dengan alasan kesemua wakil rakyat termasuk dari BN dan Amanah telah diberi peluang secukupnya dalam sesi perbahasan semalam.

Abdullah kemudian mengarahkan Norzula meninggalkan sidang DUN ekoran ADUN Paloh itu dianggap melanggar peraturan dewan kerana mengganggu sesi penggulungan oleh pihak kerajaan negeri.

Sebagai tanda solidariri, Husam kemudian berkata akan turut memboikot penggulungan perbahasan oleh kerajaan negeri. – AntaraPos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.