PM Buat Kejutan Singgah Rumah Kartun dan Komik Malaysia

MESKIPUN sibuk dengan jadual padat pelbagai program rasmi, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak masih sempat luang masa singgah di Rumah Kartun dan Komik Malaysia di ibu negara.

Kunjungan secara mengejut itu ternyata menyebabkan ramai pengunjung bukan sahaja terperanjat, malah ramai teruja bersalaman dengan beliau sebaik menyedari kehadiran pemimpin No.1 negara tersebut tanpa diduga.

Perkara ini turut diceritakan sendiri oleh Penaung Yayasan dan Penasihat Kartunis Malaysia; Datuk Akmar Hisham Mokhles menerusi catatan terbaharu dalam akaun Facebooknya pada hari ini dan menerima reaksi positif netizen.

“Terima kasih Datuk Sri Mohd. Najib kerana sudi singgah di Rumah Kartun dan Komik Malaysia pada tengah hari tadi. Kehadiran yang mengejutkan ramai kartunis dan pengunjung yang kebetulan berada di situ.

“Maklumlah Perdana Menteri hadir secara tiba-tiba dan tanpa diduga. Singgah di sini ketika dalam perjalanan pulang ke rumah selepas sambutan Maal Hijrah,” jelas Akmar yang juga Penasihat Kelab Eksplorasi 7 Benua.

Beliau sebelum itu menghadiri program sambutan Maal Hijrah 1439 Peringkat Kebangsaan di Masjid Wilayah Persekutuan yang turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Rumah Kartun dan Komik Malaysia yang terletak di dalam Taman Botani Negara (dahulunya dikenali sebagai Taman Tasik Perdana) dirasmikan pada 1 April lalu bersempena dengan perayaan Hari Kartunis Malaysia.

Ia menempatkan lebih 500 karya daripada kira-kira 50 kartunis tempatan termasuk daripada majalah satira Gila-Gila, Gelihati, Batu Api dan Ujang selain nukilan sumbangan Datuk Lat, Jaafar Taib dan Zainal Buang Hussein.

Bangunan rumah lama diubah suai yang diibaratkan seperti sebuah muzium itu menghimpunkan pelbagai karya kartunis dari awal sejarah penerbitan karikatur di Malaysia sejak tahun 1936 lagi. – MyNewsHub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.