Mahathir Tandus Modal Politik, Ulang Fitnah Terhadap PAS

SHAH ALAM – Pas mutakhir ini menjadi sasaran serangan bertali arus oleh Pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad yang melantunkan ratapan, simpati dan rajuk politiknya bagi meraih sokongan.

Timbalan Ketua Pemuda Pemuda Pas, Ir Khairil Nizam Khirudin berkata, saat berkuasa hingga kini, Pas terus dihentamnya sebagai pemecah belah oleh Mahathir.

Menurutnya, tindakan Mahathir itu jelas menunjukkan beliau ketandusan modal dengan terus mengulang fitnah bagi mendatangkan imej buruk kepada Pas .

“Lalu Pas dikait dan dihadapkan dengan pelbagai tuduhan dari perbuatannya sendiri. Sedangkan beliau sendiri berpecah dari parti diperjuangkannya dahulu yakni Umno dan kini berserabut pula dalam Pakatan.

“Sedangkan, kesatuan warga terbesar negara ini iaitu Islam-Melayu tidak pernah pun berlaku sepanjang beliau memegang tampuk pemerintahan negara selaku perdana menteri paling lama,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Malah katanya lagi, terlalu banyak kontroversi ditimbulkan Mahathir yang memecah belah dan menimbulkan kekeliruan besar kepada umat Islam.

“Pada 14 Julai 1991 beliau menyatakan bahawa hukum rejam kepada penzina adalah primitif. Begitu juga dalam perjumpaan bersama Ketua-ketua Bahagian Umno di Johor pada 30 April 1992, beliau sekali lagi mempertikaikan hukum hudud.

“Dalam majlis itu beliau menyebut bahawa hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, akan menyebabkan ramai rakyat beragama Islam yang mati dan kudung tangan di mana ia sangat memalukan umat Islam kerana orang bukan Islam akan sempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja.

“Begitu juga dalam tahun 1994, Mahathir telah ‘berfatwa’ bahawa al-Quran perlu ditafsirkan semula,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, Mahathir juga menghapuskan penggunaan perkataan Islam kepada parti politik dan pertubuhan NGO.

Bagaimanapun, ideanya itu tersanggah oleh Mesyuarat Majlis Raja-raja yang membuat pendirian sebaliknya.

“Malah, banyak rekod lain di mana beliau turut menyindir Rasulullah, keluarga Baginda serta para sahabat.

“Mahathir juga pernah mempergunakan Astora Jabat, seorang rakyat Thailand untuk berlakon sebagai ulama dan menyerang Pas dengan membawa hujah-hujah songsang yang mengelirukan umat Islam. Astora Jabat secara tidak langsung menjadi penasihat agama Mahathir yang beliau lebih percayai berbanding mufti dan ulama berkaliber dalam pentadbiran Jakim ketika itu di mana mereka sering disindirnya,” ujarnya.

Pada tahun 2003, Mahathir dikatakan telah menarik bantuan perkapita bagi Sekolah Agama Rakyat di seluruh negara.

Malah, jelasnya, institusi itu sering diremeh dan pernah dituduhnya sebagai tempat melahirkan kegiatan radikal.

“Semua itu hanyalah kerana permusuhan dan bencinya beliau kepada Pas yang menjadi saingan politik beliau dan tidak berjaya ditundukkan di bawah kekuasaannya.

“Hakikatnya, beliau hanya cemerlang menyatukan umat dalam materialisma dan liberalisma di mana di zaman beliaulah kumpulan-kumpulan penentang agenda Islam dan sesat berkembang biak. Mereka bukan sahaja menentang setiap tonggak, institusi dan para peranan agama, malah meluaskan kekeliruan dan kefahaman songsang terhadap al-Quran dan Hadis,” katanya lagi.

Dalam permainan politik sedang diadu dombakan, rakyat digesa oleh Mahathir menilai secara bijak dan matang perbezaan antara sumbangan dan jasa beliau dalam membangunkan negara, dengan kezaliman serta penyelewengan terhadap negara.

“Ketika beliau mahu dijulang kerana vokal menentang Zionis-Israel, jangan lupa lumuran darah mangsa Kampung Memali di tangannya.

“Ketika sama, nilailah sikap pimpinan Pakatan yang begitu kuat menentangnya dahulu dan menjadikan seluruh kejahatan Mahathir sebagai sebab pakatan diwujudkan, namun kini mereka begitu mesra dengannya,” terangnya lagi. – Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.