Duterte Arah Anak Dibunuh Jika Terlibat Seludup Dadah

Presiden Filipina, Rodrigo Duterte, mengarahkan anaknya dibunuh jika tuduhan menjual dadah terbukti.

“Saya memerintahkan kamu dibunuh jika kamu ditangkap, dan saya akan melindungi polis yang membunuh kamu jika tuduhan itu benar,” kata Duterte kepada pemberita tentang apa yang disebutkan kepada anaknya, Paolo.

Awal bulan ini, kes berhubung Paolo Duterte telah dibentangkan mesyuarat Senat Filipina.

Pada masa itu dia (Paolo) menafikan penglibatan dalam operasi penyeludupan dadah berjuta-juta dolar sambil menegaskan dakwaannya tidak masuk akal dan enggan menjawab soalan.

Menantu presiden, Manases Carpio, turut hadir di pendengaran untuk menyangkal penglibatan dalam penghantaran dadah dari China ke Manila, yang bernilai kira-kira AS $ 125 juta atau sekitar.

Sejak berkuasa pada pertengahan tahun lalu, Presiden Duterte melancarkan operasi besar-besaran terhadap dadah di Filipina dengan membenarkan pasukan keselamatan membunuh pengedar dadah.

Setakat ini pihak polis telah membunuh kira-kira 3,800 pengedar dadah yang tiada bantahan manakala ribuan lagi tidak jelas.

Duterte berjanji untuk meletakkan jawatan jika ada ahli keluarganya terlibat dalam pengedaran dadah.

Demonstrasi anti dan pro Duterte

Dasar ‘menembak di tempat’ bagi pengedar dadah dan ancaman untuk mengembalikan undang-undang undang-undang Duterte undang-undang mencetuskan demonstrasi di luar istana presiden.

Para penunjuk perasaan membawa poster membaca ‘Stop Murder’ dan ‘Say not to the Law of Emergency of War’. Mereka juga membakar potret Duterte.

Naib Presiden Filipina, Leni Robredo-seorang ahli politik liberal yang tidak terlibat dalam kempen itu.

Duterte memanggil Filipina untuk mengingati tempoh penindasan dalam era kuasa Ferdinand Marcos. Bekas presiden Filipina dikenali sebagai tokoh yang pernah menggubal Undang-Undang Perang Darurat.

“Jika kita tidak ingat masa lalu, kita akan mengulanginya,” katanya.

Sebaliknya, sementara Duterte sedang dikritik, ada tindakan untuk menyokong presiden, yang diikuti oleh ribuan orang.

Peratusan populariti Duterte di Filipina masih tinggi, walaupun dasar dan pernyataan awam yang dilemparkan menjadi kontroversial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.