Ribut Kuat Melanda Tenggara Australia

Australia – Hampir 100 orang telah diselamatkan dari banjir di New South Wales tenggara Australia, akibat ribut luar biasa yang melanda negeri ini.

 

Tiga warga emas ditemui mati di Dungog, utara Sydney, sebelum rumah dihanyutkan oleh banjir. Lebih 200,000 rumah di seluruh negeri ini masih tiada bekalan elektrik sejak semalam, lapor Bbc news. Polis masih menyiasat kematian dua lelaki dan seorang wanita di Dungog.

 

Agensi cuaca Australia telah memberi amaran hujan lebat dan angin kencang sebelum keadaan kembali pulih lewat hari ini.

 

Biro Meteorologi (BoM) telah berkata bahawa hembusan 100km / h (62 mph) masih mungkin di sepanjang pantai dan ribut petir yang boleh membawa kepada banjir kilat bagi bahagian-bahagian kawasan Sydney dan daerah Illawarra.

 

Perkhidmatan Kecemasan Negeri (SES) telah menerima hampir 9,000 panggilan kecemasan untuk bantuan dan telah menyelamatkan 93 mangsa banjir.

 

“Kami menjangkakan angin, hujan, banjir kilat, akan berterusan dan masih berbahaya. Tetapi kita masih tidak dapat meramalkan untuk 48 jam akan datang,” kata NSW Premier Mike Baird, seperti yang dipetik oleh ABC News.

 

Tambahnya, beberapa lokasi yang terjejas teruk akan diisytiharkan kawasan bencana alam.

 

Di Dungog hujan dilihat berterusan dalam tempoh 24 jam.

 

Laporan media tempatan bahawa helikopter turut digunakan buat kali pertama dalam tempoh 36 jam untuk menghantar bekalan ke kawasan yang paling teruk terjejas seperti Dungog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.