Janji Gila Pakatan Harapan – Malaysia Today

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 22 Februari 2018

(Yahoo News) – Pengundi yang mengharapkan janji besar Pakatan Harapan perlu menilai semula harapan mereka. Ahli ekonomi dan penganalisis politik yang mengkaji strategi pembangkang untuk mendapatkan pengundi di pihak mereka, berkata ia jelas bahawa pakatan yang tidak kukuh itu tidak pernah bertanya soalan penting kepada diri mereka sendiri, termasuk bagaimana ia merancang untuk mendapatkan dana untuk memenuhi janji-janjinya. Ahli Ekonomi Profesor Dr Yeah Kim Leng dari Sunway University Business School berkata untuk Pakatan memenuhi janji menyediakan pendidikan percuma, ia perlu meningkatkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sekurang-kurangnya 40 peratus.

Pertumbuhan KDNK pada 2016 adalah 4.2 peratus. Ia berkembang sebanyak 5.9 peratus tahun lepas dengan nilai kira-kira RM1.1736 trilion. “Jika ia merancang untuk menyediakan pendidikan percuma di peringkat sekolah dan universiti tanpa meningkatkan KDNK sebanyak 40 atau 50 peratus, beban itu akan terletak di atas bahu rakyat. Kerajaan pemerintah juga akan dipaksa untuk mengenakan cukai yang lebih tinggi untuk meningkatkan pendapatan. Ia perlu melihat kepada bajet. Kos untuk menjalankan sekolah dan universiti percuma akan menjadi sangat tinggi. Dari manakah dana itu akan datang?”

Penganalisis politik dan veteran dalam ekonomi, Profesor Dr Hoo Ke Ping, yang menyifatkan janji Pakatan sebagai “gila”, berkata kerajaan perlu menghabiskan sekurang-kurangnya RM5 bilion setahun untuk menyediakan pendidikan percuma di institusi pengajian tinggi awam. Kerajaan, katanya, juga akan dipaksa untuk mengurangkan dana untuk kawasan kritikal jika ia memutuskan untuk menyediakan pendidikan percuma di institusi pengajian tinggi awam.

“Pada masa ini, kerajaan memperuntukkan sejumlah besar dari bajet tahunan untuk institusi pengajian tinggi awam, yang merupakan yang tertinggi, berbanding dengan negara-negara lain. Sebagai perbandingan, ia tidak pun mencecah 3% di China dan 4% di Korea Selatan.” Beliau berkata jika pembangkang memenangi pilihan raya dan meneruskan janji-janjinya, rakyat boleh menjangkakan pemotongan besar-besaran, termasuk gaji kakitangan awam dan pembangunan infrastruktur.

“Tidak akan ada Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan negara mungkin akan muflis.” Pembangkang sebelum ini mengatakan ia akan mengekalkan BR1M. Mengenai janji gaji minimum yang lebih tinggi, Foo berkata bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sepatutnya melaksanakan itu semasa ekonomi Malaysia berkembang pada tahun 1990-an.

PENGANALISIS POLITIK TIDAK PERCAYA JANJI-JANJI ITU

Memberi tindak balas kepada pengakuan pengerusi Pakatan Dr Mahathir bahawa Pakatan tidak akan dapat memenuhi janji-janji yang telah dibuatnya dalam manifesto pilihan raya umum jika pakatan itu berkuasa, penganalisis politik berkata orang ramai harus tahu sepenuhnya tentang apa yang mereka pilih. Mereka berkata pembangkang menyedari bahawa dasar sedia ada yang telah dipersoalkannya mesti dikekalkan, sambil menambah bahawa Pakatan terpaksa menarik balik janji-janji yang “menipu pengundi supaya memikirkan bahawa segala-galanya akan diberikan secara percuma”.

Langkah pembangkang untuk menarik balik penipuannya sendiri sekarang dan bukannya kemudian, menurut mereka, adalah supaya ia tidak akan dipertanggungjawabkan terhadap janji-janjinya, sambil menambah bahawa ia berharap para pengundi akan ingat janji-janjinya sebagai perkara yang sebenar. Pakar-pakar ini, dalam membentangkan kebenaran pahit kepada pengundi yang mengharapkan pada janji besar Pakatan, berkata mereka boleh melupakan janji pembangkang untuk menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), menyediakan pendidikan awal kanak-kanak dan pendidikan tinggi percuma (di universiti awam), meningkatkan gaji minimum di semenanjung dari RM1,000 kepada RM1,500 sebulan dan menunda pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara sehingga gaji peminjam mencapai RM4,000 sebulan.

Mereka juga memberi amaran kepada negeri-negeri pengeluar minyak supaya jangan begitu berharap untuk mendapat 20 peratus royalti minyak, seperti yang dijanjikan oleh pembangkang. Rakyat Malaysia, mereka menambah, lebih baik bertanya kepada pembangkang bagaimana ia akan memenuhi janji mereka untuk menurunkan harga minyak, yang mana bergantung kepada kuasa pasaran. Antara janji lain yang dijanjikan oleh Pakatan untuk memancing pengundi muda ialah insentif perkahwinan sebanyak RM500 untuk belia yang bakal berkahwin buat kali pertama.

Profesor Madya Dr Ismail Sualman dari Fakulti Pengajian Komunikasi dan Media Universiti Teknologi Mara berkata Dr Mahathir tahu realiti sebenar dan bahawa janji-janji yang dibuat itu tidak praktikal. “Apabila manifesto dibuat, ia perlu rasional, boleh diukur dan boleh dicapai dalam jangka masa tertentu.

“Janji Pakatan Harapan tidak rasional dan tidak sesuai, mereka hanyalah populis sahaja.” Ismail mengingatkan pengundi-pengundi bahawa Pakatan sentiasa berada dalam keadaan yang tidak menentu. Ini, katanya, ditambah dengan pelan ekonomi dan tadbir urus kerajaan yang tidak jelas, hanya akan menimbulkan bencana bagi negara.

“Kerjasama antara parti dalam Pakatan Harapan adalah lemah. Mereka ragu-ragu antara satu sama lain dan tidak ada kepercayaan antara mereka. Parti mereka sendiri tidak teratur. Ramai di Pakatan, terutamanya ahli PKR, tidak boleh menerima Dr Mahathir. Anda dapat melihat protes dari anggota akar umbi, yang tidak tahan melihatnya berpotensi menjadi perdana menteri dan bukannya (Datuk Seri) Anwar Ibrahim.”

Profesor Undang-undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia Datuk Zainal Kling berkata pengundi perlu mengambil perhatian mengenai sebarang ketidakpastian jika Pakatan memerintah negara. “Mereka belum lagi memperbetulkan perbezaan mereka, begitu juga isu dengan ideologi mereka. Persoalan penting di sini adalah ini: Bolehkah mereka memenuhi kata-kata mereka? Sekurang-kurangnya Barisan Nasional mempunyai rekod yang terbukti dalam memenuhi janji dan membangunkan negara. Apabila mengenai kepentingan pelbagai kaum, semua orang diwakili dengan baik dalam gabungan pemerintah.”

©️ New Straits Times Press (M) Bhd

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.