Pandangan Mahathir, Anwar Terhadap Satu Sama Lain – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 21 Januari 2018

Tanggapan yang cuba Pakatan Harapan beri kepada orang ramai ialah Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim telah berbaik-baik dan memaafkan satu sama lain. Sudah tentu mereka perlu berbuat sedemikian kerana jika tidak, bagaimana mereka dapat meyakinkan para pengundi untuk mengundi Pakatan Harapan jika Mahathir dan Anwar masih membenci antara satu sama lain dan masih mahu membunuh satu sama lain?

Itu dipanggil kesesuaian politik. Anda lakukan apa yang perlu anda lakukan dan katakan apa yang perlu anda katakan untuk memberi keyakinan terhadap pengundi supaya mereka akan mengundi anda. Sekiranya pengundi masih berpendapat bahawa Mahathir dan Anwar masih cuba mengalahkan atau menggagalkan satu sama lain maka mereka tidak akan mengundi Pakatan Harapan.

Perdebatan bahawa Mahathir dan Anwar telah berubah dan mereka tidak lagi berfikir dan bersikap seperti dahulu, tidak membawa doktrin, prasangka, kebencian, dan lain-lain yang lama yang tidak masuk akal. Sekiranya anda percaya itu maka anda mungkin percaya kepada Santa juga. Apabila menilai seseorang, anda perlu melihat rekod prestasi dan sejarah jangka panjang seseorang dan bukan pada satu ketika sahaja.

Ia seperti mengambil bacaan tekanan darah anda. Ia diambil setiap 20 minit dalam tempoh 24 jam dan bukan hanya sekali apabila anda melawat doktor. Pada masa anda melawat doktor, bacaan itu boleh dipengaruhi oleh banyak perkara tetapi setiap 20 minit selama 24 jam dan dalam keadaan yang berbeza akan mendedahkan apa bacaan sebenarnya.

Ambil pandangan Mahathir tentang bahasa Cina sebagai satu contoh. Pada tahun 1969, beliau mengutuk orang Cina. Beliau juga mengutuk Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman kerana ‘menuruti’ orang Cina, dan inilah sebab yang membawa kepada peristiwa 13 Mei, dakwa Mahathir. Pada tahun 1990-an, Mahathir menggelar orang-orang Cina sebagai ‘Yahudi Asia’. Pada tahun 2013, Mahathir mengutuk Perdana Menteri Najib Tun Razak kerana ‘membazirkan masa’ dengan orang Cina apabila orang Cina masih akan mengundi pembangkang walau apa sahaja yang anda lakukan untuk mereka sedangkan orang Melayu yang membantu mengekalkan kuasa Umno dan yang harus dijaga oleh Najib.

Dalam bukunya ‘The Malay Dilemma’, Mahathir dengan sangat jelas menyuarakan apa yang beliau fikirkan tentang orang Cina. Itu hampir 50 tahun yang lalu. Adakah Mahathir pernah memohon maaf atas buku itu? Adakah beliau pernah mengaku bahawa beliau salah 50 tahun yang lalu? Adakah beliau pernah berkata bahawa beliau telah mengubah fikirannya sejak itu? Mahathir tidak berkata apa-apa. Pandangannya tentang orang Cina tidak pernah berubah. Tetapi orang Cina berkata Mahathir telah berubah dan kini DAP harus menyokongnya.

Sama juga dengan Anwar. Pada tahun 1978, beliau berkata Umno adalah musuh Islam kerana ia menentang Hudud dan penubuhan Negara Islam. Pada tahun 1982, beliau memberitahu ABIM bahawa beliau menyertai Umno supaya beliau dapat mengubah Umno dari dalam dan mengubah parti itu menjadi parti yang lebih Islam. Jika anda mahu Islam dilaksanakan, ia tidak boleh dilakukan kecuali anda mempunyai kuasa politik dan memandangkan Umno memegang kuasa maka anda perlu menyertai Umno dan mengawal Umno untuk membantu Islam.

Ramai mengakui bahawa Islam menjadi lebih dominan ketika Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Anwar adalah pasangannya. Malah Bahasa Malaysia menjadi lebih dominan manakala pendidikan Cina dan sekolah Cina didiskriminasi semasa zaman Mahathir-Anwar. Apabila anda bercakap tentang Islam, Bahasa Malaysia, sekolah/pendidikan Cina, semua jari menunjuk kepada Mahathir dan Anwar. Adakah Mahathir dan Anwar telah menukar pandangan mereka?

Mahathir yang menaikkan status mahkamah Syariah, yang kini telah menimbulkan kekeliruan terhadap bidang kuasa Syariah dan mahkamah undang-undang umum. Contohnya, jika seorang daripada pasangan itu adalah Muslim dan seorang lagi bukan Islam, mahkamah yang mana yang mempunyai keutamaan dalam hal ini? Tidak ada yang tahu dan itu adalah kerana Mahathir. Malah Anwar juga tidak membuat sebarang kenyataan mengenai perkara ini.

Adakah Anwar telah mengubah fikirannya? Baru-baru ini, apabila ditanya mengenai Hudud, beliau berkata sebagai seorang Muslim beliau tidak boleh menolak Hudud kerana itu adalah hukum Tuhan. Itulah pendiriannya pada tahun 1970-an dan masih pendiriannya hari ini. Tetapi Malaysia tidak boleh melaksanakan Hudud sehingga rakyat Malaysia dididik mengenai perkara ini dan bersedia menerima Hudud, kata Anwar. Dan isterinya, Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PKR, berkata perkara yang sama semasa wawancara Aljazeera.

Itu menunjukkan semuanya. Apa yang difikirkan oleh Mahathir dan Anwar pada tahun 1960-an dan 1970-an tidak berubah. Mereka masih percaya apa yang mereka percaya 50 tahun lalu. Jadi, bagaimana dengan apa yang mereka fikirkan tentang satu sama lain? Adakah Mahathir telah mengubah fikirannya tentang Anwar dan begitu juga sebaliknya? Sekiranya anda fikir mereka sudah berubah fikiran maka anda lebih bodoh daripada yang disangkakan. Dan untuk mengingatkan anda tentang apa yang mereka fikirkan tentang satu sama lain, dan apa yang mereka masih fikirkan tentang satu sama lain, lihat video ini di bawah.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/what-mahathir-and-anwar-really-think-of-each-other/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.