Misteri Filem Seram Yang Tak Diketahui Umum

10 fakta-fakta mengenai filem seram yang tidak diketahui umum.

1) The Last House On The Left

Release tahun 1972 menyebabkan penonton takut dan histeria.
Cerita tentang dua remaja selepas menonton konsert rock, berakhir di tempat yang sangat dahsyat. Mereka menerima penyeksaan yang membuat audien mual untuk menontonnya. Di samping itu, cerita dalam filem ini turut diselubungi dendam dan keganasan seksual yang diterima mangsa. Sudah tentu, banyak adegan sadis di dalam filem ini. Filem ini juga mengimbas mimpi ngeri dalam ingatan penonton. Akhirnya, poster dalam filem ini diberi amaran kepada penonton yang berkata, “Ini hanya filem, ini tidak nyata” berulang kali.

2) Filem The Exorcist salah satu filem seram klasik legendaris yang dahsyat: The Exorcist (1973). Selain cerita mendebarkan, ia juga didatangi insiden mengerikan semasa proses penggambaran. Ramai pengarah dan pemain yang enggan terlibat dalam filem itu, takut The Exorcist dikutuk. Selepas penyiaran, filem itu turut menimbulkan kekecohan, kerana beberapa penonton dilaporkan pengsan. Salah seorang pelakon utamanya turut dilanggar oleh motosikal, menyebabkan kecederaan parah. Pengarah menggunakan cara yang luar biasa, termasuk menyeksa pelakonnya. Pengarah telah menyebabkan pelakon itu jatuh hanya untuk mendapatkan jeritan yang dahsyat. Malah, telah menampar seorang pemain untuk membuat wajah pelakon kelihatan takut dan menderita.

3) Filem Craft, 1996.

Filem yang ditayangkan pada tahun 1996 meninggalkan kisah misteri semasa proses perfilemannya. Kisah tentang empat ahli sihir remaja hampir berlaku di dunia nyata semasa proses penggambaran itu. Lebih-lebih lagi, pengarah melakukan penyihir sebenar untuk menunjukkan ritual mentera sebenar kepada pelakon.

Akhirnya, bacaan sehingga habis dilakukan untuk menghidupkan filem tersebut. Salah seorang kanak-kanak yang terlibat dalam filem itu cedera. Dia didakwa telah dicederakan oleh satu roh.

4) Filem King Kong

Kedua-dua Godzilla dan King Kong, menyerang disusuli dengan sekuel filem ini. Melalui rakaman suara yang dimainkan dalam acara Comic Con 2014.
Edisi pertama King Kong yang ditayangkan pada tahun 1933 lalu menjadi sangat teruk. Dalam satu kejadian, kelihatan Carnictis, makhluk yang dahsyat seperti cacing dengan penampilan gigi yang sangat pelik seperti raksasa. Di samping itu, terdapat labah-labah gergasi yang menyerang watak utama: Fay Wray, Robert Armstrong dan Bruce Cabot. Semasa pemeriksaan, King Kong 1933 membuat penonton menjerit histeris dan sangat ketakutan. Mereka juga pingsan. Akhirnya, tempat kejadian itu dimansuhkan. Orang ramai pada masa itu terkejut melihat makhluk yang dahsyat dalam gambar filem tersebut. Studio itu berkata kejadian itu tidak menamatkan kisah King Kong. Tetapi watak makhluk yang dahsyat itu muncul kembali dalam sekuel King Kong pada tahun 2005. Bagaimanapun, Tidak ada kejadian yang penonton terkejut selepas menontonnya.

5) Filem Holocaust Kannibal, filem Itali yang ditayangkan pada tahun 1980 menjadi karya paling kontroversi. Filem ini memperlihatkan perkara paling dahsyat yang pernah dibayangkan manusia mengenai keganasan seksual, penyeksaan, pembunuhan kepada kanibalisme.

Akibatnya, pengarah Ruggero Deodato ditangkap kerana didakwa melakukan pembunuhan demi filem itu. Tetapi tuduhan itu disangkal selepas melihat semua pemainnya dalam keadaan baik. Penonton yang menyaksikan Holocaust sebagai keganasan kerana selalu mengingati adegan kekejaman dalam filem itu. Di samping itu, beberapa daripada mereka melaporkan mengalami mimpi buruk selepas menontonnya. Malah, rakaman Holocaust Cannibal telah memberikan kengerian kehidupan sebenar. Akhirnya, filem ini dilarang dari tayangan dan diharamkan.

6) Blair Witch, sekuel The Blair Witch Project (IMDb) 1999 adalah filem seram dengan kos yang rendah. Tidak seperti filem seram lain, Projek Blair Witch tidak mengalami masalah gab semasa proses penggambaran. Namun, fakta yang mengerikan mengenai filem ini adalah proses penggambarannya dimana kebanyakan pelakonnya tertekan dan mengalami trauma. Pengarahnya melakukan cara unik untuk membuat pelakon melihat dalam ketakutan sebenar. Salah seorang daripada mereka, menjadi takut dengan bunyi suara kanak-kanak yang pelik. Perasaan antara mengerikan dan keliru, telah menyelubungi pelakon kerana tidak diberitahu bahawa bunyi itu adalah rakaman.

7) Filem The Possession ternyata terdapat peristiwa-peristiwa yang dahsyat berlaku semasa proses penggambaran. Ada pelakon yang dilaporkan telah khayal semasa penggambaran filem yang ditayangkan tahun lalu. Ole Bornedal, pengarah The Possession berkata, banyak perkara aneh yang berlaku semasa penggambaran. Salah satunya, lampu terbakar secara tiba-tiba tanpa sesiapa yang menyalakannya.”Aku bukan jenis orang yang mudah percaya dengan perkara ghaib. Tapi, aku merasakan ada yang aneh semasa penggambaran. Bayangkan saja, tiba-tiba lampu neon yang terbakar sebelum dinyalakan. Aku hanya beranggapan itu tidak sengaja berlaku,” kata pengarahnya.

8) Filem yang Dianggapkan sial. Filem bersiri versi Omen berjudul “Damien” dan akan memberi tumpuan kepada peranan pelakon dewasa watak Damien Thorn. The Omen, filem tentang kanak-kanak yang disebut anti-Kristus tontonan 1976 silam, kemudian difilemkan sekali lagi pada tahun 2000. Semasa penggambaran The Omen, beberapa kemalangan dikatakan menimpa kru dan pemainnya. Dalam filem klasik, watak utama, Gregory Peck telah mengalami bencana ketika seorang kanak-kanak meninggal dunia. Selain itu, seorang anak kapal mengalami kemalangan yang hampir mengambil nyawanya. Sebenarnya, pesawat yang ditemani oleh penulis skrip. Lapan jam kemudian, pesawat yang membawa pengarah dan pemain utama juga mengalami kejadian serupa yang dilanda kilat hebat.

9) The Birth Of Nation

Dikeluarkan tahun 1915, filem ini menyebabkan ketakutan di kalangan masyarakat terhadap orang kulit hitam. Di Amerika pada waktu itu, tindakan perkauman masih sangat tinggi. Orang kulit Putih dianggap penguasa, sementara, Afro-Amerika hanya perlumbaan kelas rendah. Filem ini juga memberikan udara segar kepada pembangunan generasi KKK (Ku Klux Klan). Diceritakan penjahat di filem ini merupakan kaum kulit hitam, mulai dari perompak hingga perogol. Sementara itu, ahli sihir atau protogonis berwarna putih, memakai topeng yang dibuat seperti organisasi KKK. Para tenteranya melancarkan jenayah di tengah-tengah masyarakat dengan pemandangan yang mengerikan. Sekarang, filem ini dikhabarkan tidak lagi ditayangkan.

10) Filem The Crow paling dahsyat. Ia berlaku tanpa pengetahuan. kemalangan berlaku kepada pelakon utama cerita itu. Dalam filem The Crow yang dimainkan oleh Brandon Lee, pelakon itu terbunuh. Hanya berusia 28 tahun, Brandon Lee meninggal dunia akibat peluru yang digunakan untuk penggambaran The Crow yang ditayangkan pada tahun 1994 lalu. Kematian Brandon Lee berlaku disebabkan kemalangan penggunaan peluru berongga dalam industri filem Hollywood. Ini berlaku ketika peluru palsu yang digunakan dalam penggambaran filem The Crow hanya dikosongkan dari mesingan. Tetapi alat penembak itu masih menggunakan peluru peluru yang dipasang di dalam peluru tersebut. Brandon Lee meninggal kerana primer di kelongsong peluru yang digunakan masih boleh mencetuskan letupan kecil yang cukup untuk mendorong peluru itu keluar dari senapang. Disebabkan penembakan pada jarak dekat, ia telah mengenai dada Brandon Lee.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.