Naik Taraf Percuma Untuk Windows 10

Microsoft semalam mengumumkan bahawa Windows 10 akan dikeluarkan pada akhir tahun ini sebagai naik taraf percuma untuk sesiapa sahaja memiliki sebuah komputer atau alat yang menggunakan Windows 8.1 atau 7, kedua-dua perisian versi sebelumnya.

 

Microsoft membuat pertaruhan besar bahawa Windows 10 akan membantu ia kembalikan kemajuan syarikat itu yang telah merosot kepada ledakan pengkomputeran mudah alih.

 

Windows telah lama menjadi perisian operasi yang mendominasi untuk desktop dan komputer riba, tetapi perniagaan ini telah mengalami kemerosotan kerana lebih ramai orang telah mula menggunakan telefon pintar dan tablet.

 

Microsoft cuba untuk mencapai orang-orang pengguna dengan menekankan ciri-ciri skrin sentuh dalam kemas kini terakhir, Windows 8, tetapi ramai pengguna PC tradisional mendapati ia gemuruh dan sukar untuk mengemudi.

 

Dengan harapan untuk menawan semula pengguna yang lebih ramai, Microsoft menjanjikan Windows 10 akan memberikan pengalaman biasa kepada pengguna di seluruh peranti dan platform yang sama.

 

Syarikat itu menunjukkan alat dengar baru, yang membolehkan pengguna melihat dan berinteraksi dengan imej tiga dimensi, dalam majlis di mana ia juga menunjukkan ciri-ciri baru yang akan datang untuk perisian operasi utama syarikat tersebut.

 

Eksekutif berkata, Windows 10 direka untuk menerima cara orang menggunakan komputer pada hari ini dengan menawarkan pengalaman biasa kerana mereka kembali daripada komputer peribadi untuk tablet, telefon pintar dan gajet lain seperti konsol permainan atau projektor hologram.

 

Walaupun ia direka untuk membenarkan aplikasi kerja dengan cara yang sama ke atas semua peranti, Windows 10 juga akan datang dengan pelayar web baru yang akan disepadukan dengan Cortana, jawapan suara-diaktifkan syarikat untuk Siri.

 

“Windows 10 dibina bagi sebuah dunia di mana terdapat akan menjadi lebih peranti di planet ini daripada orang ramai,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Satya Nadella kepada pemberita dan penganalisis industri di ibu pejabat Microsoft.

 

Cabaran daripada Apple dan Google juga telah bekerja ke arah matlamat itu, dengan membuat aplikasi sebagai contoh, menyimpan fail atau foto yang dicipta pada PC dan membolehkan pengguna mendapatkannya semula pada telefon pintar.

 

Windows 10 akan digunakan dalam sistem permainan Xbox Microsoft juga. A app Xbox baru untuk komputer yang menjalankan Windows 10 akan memberi pengguna satu tempat untuk mencari mesej, klip video dan permainan yang mereka bermain pada berbilang peranti. – TheRakyatPost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.