Gaji Pemain Bola Perlu Realistik Kata Khairy

KUALA LUMPUR – Gaji pemain bola sepak Liga Malaysia (Liga M) perlu realistik bagi mengurangkan bebanan persatuan bola sepak negeri atau kelab yang bertanding.

 

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar menyarankan persatuan dan kelab bola sepak perlu beroperasi mengikut kemampuan kewangan masing-masing atau mencari penaja luar untuk membantu meringankan bebanan tanggungan pasukan.

 

“Tidak perlulah khidmat pemain yang boleh dikatakan bergaji besar atau pemain import bergaji besar sebaliknya menggunakan pemain-pemain muda pelapis sedia ada untuk mengurangkan bajet,” katanya kepada pemberita selepas memberikan amanat kepada Kontinjen Sukan SEA dan Sukan Para ASEAN di Hotel Renaisance di sini.

 

Hotel berkenaan bakal menjadi penginapan rasmi kontinjen Malaysia semasa Sukan SEA dan Sukan Para ASEAN 2017.

 

Selepas Kelantan dan Perlis, terbaharu Selangor yang juga pasukan gergasi yang pernah menjuarai 33 kali Piala Malaysia dikatakan akan menarik diri daripada Liga M berikutan kemelut kewangan yang melanda Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS).

 

Mengulas isu itu, Khairy berpendapat sesebuah negeri tidak perlu mempunyai dua pasukan sebaliknya pihak terbabit bekerjasama memperkasakan satu pasukan sahaja kerana ia akan menjimatkan perbelanjaan.

 

“Sebenarnya dalam kes Selangor ini, ada jalan keluar iaitu tidak perlu penyertaan dua pasukan. PKNS FC adalah agensi kerajaan negeri dan sepatutnya mereka menaja pasukan negeri.

 

“Oleh kerana tiada usaha untuk menggabungkan dua pasukan akhirnya, kemungkinan pasukan Selangor tidak akan beraksi dalam Liga M. Kita kena buang ego,” katanya.

 

Khairy berkata isu kewangan pasukan Liga M sudah sampai ke tahap yang kritikal kerana kebanyakan pasukan bergantung dana daripada kerajaan negeri masing-masing.

 

Beliau mengakui menguruskan sesebuah pasukan pada masa ini memerlukan dana yang cukup besar khususnya dalam penswastaan liga.

 

“Berbeza ketika saya kendalikan pasukan My Team, bajet hanya RM3 hingga RM4 juta sahaja bagi menguruskan pasukan, sekarang ini bajet tersebut tidak mampu membayar gaji pemain,” katanya. – Bernama

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.