Bakal Protes, Persatuan Bugis Di Indonesia Desak Mahathir Mohon Maaf

KUALA LUMPUR – Perhimpunan Pemuda Bugis Makassar Indonesia (PPBMI) mendesak bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad supaya memohon maaf secara terbuka kepada semua kaum Bugis.

Kenyataan itu dikeluarkan pihaknya sehubungan ucapan Mahathir yang telah didakwa mengguriskan perasaan kaum itu.

“Sehubungan dengan adanya pernyataan pidato mantan perdana menteri, Mahathir Mohamad yang melukai perasaan kami selaku warga keturunan Bugis.

“Maka kami yang tergabung dalam pemuda bugis di Makassar meminta kedubes (kedutaan) Malaysia yang ada di Indonesia agar menarik balik kenyataan yang menghina suku kaum Bugis sekali gus mengecam tindakan tersebut,” tulisnya dalam satu kenyataan, pada 18 Oktober lalu.

Sehubungan itu, pihaknya akan memprotes dengan membuat demonstrasi besar besaran sekiranya Mahathir tidak menarik balik kenyataan tersebut dan membuat permohonan maaf secara terbuka kepada suku kaum itu.

“Jika tempoh sesingkat ini tidak menarik ucapan dan membuat permohonan maaf kami akan mengepung kedubes Malaysia yang ada di Indonesia untuk melakukan aksi demonstrasi secara besar besaran,”tulis kenyataan itu.

Terdahulu, tindakan pengerusi Pakatan Harapan, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menyinggung dan menghina masyarakat Bugis bukan sahaja mendapat menyebabkan kemarahan ramai malah media di Indonesia turut memainkan isu tersebut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.