Video: Kempen Pegang Anjing, Otak Mereka Kosong Dan Berulat – Nik Aziz

Kota Bharu – Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan mereka yang terbabit dalam program sentuh anjing atau ‘I Want To Touch A Dog’ adalah seperti manusia yang tidak berotak.

Beliau berkata, orang yang menyertai program berkenaan hanya mempunyai kepala saja tapi di dalamnya tidak mempunyai otak dan mempunyai ulat kerana tidak boleh digunakan untuk berfikir.

“Malah dalam kepala mereka itu juga penuh dengan ulat. Perkara ini tidak munasabah langsung terutama membabitkan orang Islam,” katanya berucap pada majlis sempena Pentadbiran Kelantan 24 Tahun, pada Selasa.

Beliau mengulas mengenai Program Sentuh Anjing yang diadakan di Selangor, kelmarin, yang membabitkan penyertaan orang Islam yang menyentuh dan memeluk anjing.

Bekas Menteri Besar Kelantan itu berkata, umat Islam yang terbabit itu sebenarnya hendak mencari sesuatu yang memberi balasan teruk di akhirat nanti.

“Perkara seperti ini amat mustahak untuk ditangkis oleh umat Islam di negara ini sebelum ia menjadi satu budaya yang boleh memusnahkan kesucian Islam nanti.

“Saya berharap perkara ini dapat ditangkis secara rasional supaya ia tidak menggugat keharmonian di negara ini,” katanya.

Nik Aziz berharap pemimpin keluarga, masyarakat serta negara beragama Islam memberi keutamaan dalam menjaga kesucian agama Islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.