Ibu Bapa Dan Sekolah Agama Perlu Pantau Agar Anak Tidak Terpengaruh ‘Jihad’

Kuala Terengganu – Ibu bapa dan pengetua sekolah agama perlu memantau perkembangan pelajar bagi memastikan golongan itu tidak mudah terpengaruh dengan seruan ‘jihad’ di Syria dan beberapa negara Islam lain yang sedang bergolak.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Othman Mustapha berkata kebiasaannya golongan sasaran ini dipujuk dan direkrut berasaskan ayat-ayat suci al-Quran untuk berjihad melalui media sosial seperti Facebook (FB) dan blog.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, ibu bapa jangan biar anak-anak leka dengan media baharu, pemantauan awal dapat mengekang mereka daripada terjebak dan dipergunakan.

“Hujah-hujah yang diterima melalui FB, laman web dan lain-lain itu mungkin di luar bidang yang diajar di sekolah, sekali gus mampu memujuk pelajar kononnya untuk berjihad pada jalan Allah,” katanya.

Othman bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Multaqa Pengetua Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN), Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) peringkat kebangsaan 2014 di sini.

Turut hadir Pengarah Bahagian Kemajuan Islam Jakim Ramlah Yong dan Pengurus Muassasah Al-Bayam Kuala Lumpur Datuk Mahamod Abdull.

Baru-baru ini Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay mendedahkan usaha merekrut golongan remaja menyertai kumpulan militan di Syria semakin agresif.

Ia turut dikesan cuba merekrut pelajar sekolah.

Seramai 280 pengetua SMAN, SMAR dan SABK seluruh negara menyertai multaqa itu yang bertujuan memberikan pendedahan berkenaan isu-isu semasa pendidikan negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.