Malaysia Persoal Sikap Dan Cara Myanmar Tangani Isu Rohingya

Malaysia hari ini membuat kenyataan tegas yang mempersoalkan sikap dan cara kerajaan Myanmar menangani isu Rohingya hingga sanggup menafikan permintaan masyarakat antarabangsa untuk memberi bantuan kemanusian kepada kumpulan etnik itu dan lebih mengecewakan, membunuh wanita dan kanak-kanak Rohingya.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Malaysia yang tidak berhasrat mencampuri urusan negara itu, sebenarnya tidak dapat menerima tindakan keras Myanmar itu malahan menuntut supaya tindakan yang lebih demokratik dan mengikut piawaian antarabangsa digunakan untuk menyelesaikan masalah dalaman negara itu.

“Soal keselamatan adalah soal dalam negara mereka, dan Malaysia tidak berhajat untuk campur tangan tetapi kita mahu supaya sebagai negara yang menuju negara demokratik maka sistem demokrasi hendaklah dilaksanakan,” katanya kepada media Malaysia di Manila hari ini sejurus selepas Mesyuarat Menteri-menteri ASEAN Mengenai Jenayah Rentas Sempadan (AMMTC) ke-11​​​ yang berlangsung sejak Selasa, dan berakhir hari ini.

Ahmad Zahid yang juga menteri dalam negeri berkata beliau mengeluarkan kenyataan spontan itu yang juga pandangan rasmi kerajaan dan hasrat rakyat Malaysia, setelah wakil kerajaan Myanmar ketika agenda perbincangan hal-hal lain pada mesyuarat itu, membuat kenyataan seolah-olah menjustifikasikan tindakan ketenteraan yang dilakukan terhadap etnik Rohingya yang kononnya adalah kumpulan pengganas dan militan Islam.

“Saya tidak boleh menerima situasi itu. Saya telah timbulkan (pada mesyuarat itu) adakah wanita dan kanak-kanak tergolong sebagai kumpulan pengganas.

“Adakah bantuan-bantuan kemanusian tidak boleh sampai ke Myanmar hingga kami dan masyarakat antarabangsa terpaksa menggunakan negara jiran khususnya Bangladesh sebagai negara yang menyalurkan bantuan kemanusiaan,” katanya.

Ahmad Zahid membuat kenyataan itu semasa berlangsungnya Mesyuarat Khas Menteri-menteri ASEAN Mengenai Kebangkitan Radikalisme dan Keganasan Melampau (SAMMRRVE) sempena AMMTC ke -11 di Manila.

Timbalan perdana menteri berkata sehubungan itu beliau berharap Myanmar dapat menangani isu itu dengan lebih baik dan melayan etnik Rohingya khususnya wanita dan kanak-kanak “sebagai manusia dan bukannya dilayan sebagai binatang.”

“Ini adalah untuk menyatakan keprihatinan yang tegas oleh kerajaan dan rakyat Malaysia keseluruhannya terhadap tindakan yang dilakukan kepada orang Rohingya,” katanya.

Ditanya mengenai reaksi Myanmar berikutan kenyataan tegasnya itu, Ahmad Zahid berkata walaupun tiada reaksi jelas pada wajah pemimpin Myanmar namun kenyataan beliau mendapat reaksi positif daripada negara-negara ASEAN lain.

 

“Mereka (negara-negara ASEAN) tidak mengeluarkan sebarang kenyataan selepas saya memberikan kenyataan itu tetapi secara peribadi mereka telah menghubungi saya dan menyatakan sokongan mereka.

“Saya bertanyakan sebuah negara (mengenainya) dan mereka menyatakan mereka bersetuju dan kenyataan saya itu melengkapi kenyataan yang selama ini mereka juga keluarkan,”katanya.- Bernama

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.