Video : PRU Selepas Persempadanan Semula Adalah ‘Bodoh’, Kata Tony Pua

CHERAS – DAP menyifatkan Pilihan Raya Umum (PRU14) selepas persempadanan semula sebagai perkara yang bodoh.

 

 

Pengerusi DAP Selangor, Tony Pua berkata, pihaknya “sebulat suara” bersetuju untuk pilihan raya awal di negeri ini pada mesyuarat tergempar semalam, dan menunggu Pakatan Harapan PKR dan Amanah untuk mencapai kata sepakat.

 

 

“Kita sebulat suara selesaikan perkara itu. Ia akan menjadi lebih baik untuk Pakatan untuk mengadakan pilihan raya sebelum persempadanan semula yang lengkap.

 

 

“Ini adalah keputusan kami tetapi keputusan akhir akan diserahkan kepada pucuk pimpinan Pakatan Harapan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu di sini.

 

DAP mahu pilihan raya negeri yang akan diadakan di Selangor sebelum kelulusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) keuntungan untuk latihan kontroversi cadangan persempadanan semula baru-baru ini.

 

Pua memberi alasan bahawa keputusan itu dibuat kerana persempadanan semula baru-baru ini terjejas Selangor yang paling teruk berbanding negeri-negeri lain, dan pilihan raya negeri akan menjadi salah satu cara untuk Pakatan untuk mengekalkan negeri ini.

 

Trdahulu, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali dilaporkan menolak cadangan Ketua Parlimen Isnin DAP Lim Kit Siang untuk mengadakan pilihan raya snap kerana beliau tidak boleh mengkhianati mandat pengundi Selangor berikan kepada Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-13.

 

 

 

 

Antara kawasan yang akan terjejas oleh perubahan yang dicadangkan adalah Pagoh di Johor dan Lembah Pantai. Bekas dipegang oleh pemimpin Umno memecat Tan Sri Muhyiddin Yassin dan yang kedua Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.