Linda Onn, Suria FM Diperintah Bayar Ganti Rugi RM50,000 Kepada ‘Ujang’

Shah Alam – Mahkamah Tinggi di sini Jumaat memerintahkan juruhebah Suria FM, Linda Onn dan stesen radio itu membayar ganti rugi RM50,000 kepada pemilik majalah humor, ‘Ujang‘ berhubung kenyataan fitnah dalam satu segmen radio pada Januari tahun lepas.

 

Hakim See Mee Chun turut memerintahkan defendan, Linda Onn atau nama sebenarnya Rozlinda Onn dan Rimakmur Sdn Bhd yang memiliki stesen radio Suria FM, supaya membayar kos RM20,000 kepada Datuk Othman Yusof dan MOY Publications Sdn Bhd.

 

See membuat keputusan itu di dalam kamarnya dengan dihadiri peguam C. Vignesh Kumar yang mewakili plaintif dan peguam Bhag Singh yang mewakili defendan.

 

Vignesh Kumar memberitahu pemberita bahawa mahkamah turut memerintahkan kedua-dua defendan membayar faedah lima peratus kepada plaintif bermula dari tarikh kenyataan fitnah itu dikeluarkan sehingga penyelesaian kes hari ini.

 

Selain itu, katanya, mahkamah juga mengeluarkan perintah bagi menghalang defendan dengan sendirinya atau melalui ejen atau pengkhidmatnya atau dengan cara lain daripada terus menerbitkan sebarang penerbitan lisan atau secara bertulis yang memfitnah plaintif.

 

Untuk rekod, pada Jun tahun lepas, plaintif memfailkan saman mendakwa Linda ketika mengendalikan segmen ‘Carta 30 Lagu Top Mingguan‘ kira-kira jam 1.30 tengah hari, 25 Jan 2014, telah menjawab soalan seorang pendengar Suria FM mengenai apakah yang telah berlaku kepada Majalah Ujang yang dimiliki plaintif.

 

Plaintif mendakwa segmen itu juga telah diulang siar pada 26 Jan tahun lepas, kira-kira jam 6.30 petang di stesen radio yang sama.

 

Plaintif mendakwa ketika menjawab soalan pendengar tersebut yang merujuk kepada plaintif, juruhebah itu telah mengutarakan kenyataan yang tidak berasas, tidak benar dan memfitnah plaintif.

 

Plaintif mendakwa perkataan-perkataan tersebut telah mengakibatkan kerosakan atau keburukan yang teruk kepada reputasi, imej dan nama baik plaintif serta merendahkan martabat plaintif di mata masyarakat umum.

 

Seterusnya plaintif mendakwa perkataan yang dikatakan memfitnah mereka telah disebut hanya sebelum lagu juara dalam carta itu disiarkan di mana kebanyakan pendengar akan mengikuti program sehingga lagu juara dimainkan dan dalam pada itu program tersebut juga dikendalikan oleh juruhebah terkemuka Halim Othman serta Linda yang mempunyai peminat tersendiri.

 

Plaintif turut mendakwa sebelum menjawab soalan pendengar dan membuat hebahan dalam siaran radio nasional, defendan tidak membuat sebarang verifikasi dengan plaintif mengenai ketepatan maklumat yang diperoleh.

 

Defendan juga setelah mengetahui bahawa maklumat yang diberikan kepada pendengar itu bersifat fitnah, tidak membuat sebarang langkah untuk memperbetulkan keadaan.

 

Sehubungan itu, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi teruk dan injunksi untuk menghalang defendan daripada terus menerbitkan kenyataan fitnah tersebut selain faedah lapan peratus, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.