Isu RM100 Ribu: Bayaran Saya Hanya RM10 Ribu – Harith Iskandar

Pelawak Harith Iskander menyifatkan tuduhan dia dikatakan menetapkan harga RM100,000 bagi menjayakan program Hari Raya di sebuah stesen televisyen adalah mengarut.

Bercakap kepada mStar online, Harith, 43, berkata, dia terkejut apabila isu itu timbul kerana sehingga kini belum ada mana-mana pelawak yang menetapkan harga seperti itu apatah lagi bagi menjayakan sebuah rancangan televisyen.

“Hahahaha! Setakat ini tiada siapa yang mampu meletakkan harga sebegitu tinggi. Rasanya harga itu dah melampau.

“Pelawak yang dimaksudkan bukan saya dan rasanya ia juga bukan daripada pelawak-pelawak yang saya kenal. Nilai harga yang dikatakan itu tidak masuk akal,” katanya.

Ahad lalu, sebuah akhbar menerusi ruangan pojok melaporkan seorang pelawak meletakkan harga RM100,000 apabila diundang menjayakan sebuah program Hari Raya sebuah stesen televisyen.

Perkara itu mengejutkan pihak penerbit dan ia disifatkan mungkin salah satu cara untuk pelawak berkenaan menolak tawaran berkenaan.

Walaupun akhbar berkenaan tidak menyebut siapakah pelawak yang dimaskudkan, tetapi komen-komen pembaca forum hiburan membuat spekulasi artis yang diperkatakan itu adalah Harith.

Sementara itu, Harith berkata, walaupun ramai yang melihat dia mungkin perlu dibayar mahal tetapi pada dasarnya dia meletakkan bayaran RM10,000 untuk sesebuah acara majlis dan jumlah itu masih boleh dirunding.

“Kalau nak tahu, kadar bayaran saya hanyalah 10 peratus daripada RM100,000 yang digosipkan itu. Dan kadarnya juga ditetapkan mengikut kesesuaian majlis dan klien itu sendiri.

“Sekiranya klien itu berpuas hati dengan persembahan yang diberikan, mereka akan memanggil kita semula dan secara tidak langsung mereka akan meletakkan harga yang lebih tinggi berbanding undangan persembahan sebelumnya,” jelas Harith.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.