Pemuda PKR Desak Mahathir Supaya Tidak Tawar Diri Jadi PM

SHAH ALAM – Angkatan Muda Keadilan (AMK) hari ini menggesa Tun Dr Mahathir Mohamad membuat pengumuman yang sama seperti pemimpinnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk tidak menawarkan diri sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH).

Timbalan AMK, Dr Afif Bahardin kemudiannya berkata Dr Mahathir seharusnya menggunakan kapasitinya sebangai ‘negarawan’ untuk memberi nasihat dan panduan kepada gagasan itu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 nanti.

“Kami berharap Tun Dr Mahathir Mohamad juga akan dapat memberikan komitmen bahawa beliau tidak akan menawarkan diri untuk bertanding sekaligus tidak menawarkan diri untuk menjadi calon perdana menteri,” katanya memetik laporan sebuah portal.

Afif seterusnya berkata, meskipun terkilan dengan pendirian Anwar berhubung isu jawatan itu, AMK bagaimanapun menghormati keputusan tersebut.

Sabtu lalu, Anwar dalam satu kenyataannya melalui ibu pejabat PKR menyatakan bahawa beliau bersetuju sekiranya Pengerusi PPBM, Tun Dr Mahathir Mohamad diberikan peranan penting dalam PH, namun menolak penguasaan PPBM dalam jawatan pengerusi dan presiden dalam gagasan itu.

Parti komponen PH kini dikatakan bertelagah mengenai struktur organisasi baru pakatan itu selepas Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak diberikan jawatan utama dan sekadar menjadi timbalan.

Anwar yang dinamakan penasihat dalam senarai itu menolak pengerusi PH mempunyai kuasa pemutus sebaliknya hanya perlu diberi tugas-tugas menyelaras. – Antarapos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.