Korea Selatan Tangkis Tuduhan Jalin Pakatan Sulit Dengan Malaysia

Kementerian Perpaduan Korea Selatan pada Selasa menolak dakwaan Korea Utara bahawa Malaysia menjalin pakatan sulit dengan Seoul dalam siasatan terhadap kematian abang kepada pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, lapor agensi berita Korea Selatan Yonhap.

 

Menurut agensi berita itu, Duta Besar Korea Utara di Malaysia Kang Chol menolak hasil siasatan Malaysia yang menunjukkan sekurang-kurangnya lima rakyat Korea Utara disyaki terlibat dengan kematian Jong-nam minggu lepas.

 

Beliau menuduh Malaysia “bersekongkol dan mengikut selera kuasa luar” dalam siasatannya, yang dipercayai merujuk kepada Korea Selatan, kata Yonhap.

 

Agensi berita itu melaporkan Kementerian Perpaduan menolak sekeras-kerasnya dakwaan Kang itu dan menyifatkannya sebagai “tidak munasabah dan bersifat sofistik.”

 

“Komen duta itu mengenai Korea Selatan merupakan suatu dakwaan, yang bukan sahaja tidak masuk akal, malah tidak wajar dibalas,” kata seorang pegawai kementerian itu.

 

Jong-nam berada di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2) pada 8 pagi 13 Feb untuk menunggu penerbangan ke Macau, yang dijadualkan sejam kemudian apabila seorang wanita secara tiba-tiba menekup mukanya dengan kain yang dipercayai mengandungi racun.

 

Lelaki itu kemudian meminta bantuan di kaunter khidmat pelanggan klia2 dan dia dihantar ke Hospital Putrajaya, tetapi meninggal dunia ketika dalam perjalanan. Jong-nam tiba di Malaysia pada 6 Feb dengan pasport menggunakan nama Kim Chol.

 

Setakat ini, polis Malaysia menangkap dua wanita – seorang daripada mereka menggunakan pasport Indonesia dengan nama Siti Aishah dan seorang lagi menggunakan pasport Vietnam dengan nama Doan Thi Huong – serta seorang lelaki Malaysia dan seorang lelaki Korea Utara.

 

Polis berkata mereka sedang berusaha mengesan empat lagi rakyat Korea Utara yang meninggalkan Malaysia pada hari kematian Jong-nam. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.