Kerjanya Kutip Sampah Tapi Mampu Derma RM110,000 Bantu 37 Pelajar Miskin

BEIJING – Dia hanya bekerja sebagai pengutip sampah di jalanan, tetapi lelaki dari Shenyang, China ini dipandang tinggi kerana menunjukkan sifat mulia membantu orang lain.

 

Lelaki tersebut, Zhao Yongjiu baru-baru ini menjadi sebutan dalam laman media apabila kisahnya membiayai kos pembelajaran 37 pelajar miskin dengan menggunakan hampir semua duit gajinya, mendapat pujian meluas.

 

Setiap hari, pengutip sampah ini akan keluar dari rumahnya seawal pukul 4.30 pagi dan pulang ke rumah pukul 9 malam.

 

Dia hanya memperoleh pendapatan sebanyak 2,400 (RM1,500) sebulan dan jumlah itu diikutkan hanya cukup menampung kehidupannya seharian.

 

Namun bagi Yongjiu, gaji kecil bukan alasan buat dirinya untuk berbakti kepada kanak-kanak miskin apabila menggunakan baki duit perbelanjaannya bagi memastikan golongan kecil itu mendapat pendidikan.

 

Lelaki berusia 56 tahun itu sudah berbuat demikian sejak 30 tahun lalu dan mendermakan wang sebanyak 170,000 yuan (RM110,214) untuk menampung kos pembelajaran 37 kanak-kanak miskin.

 

Malah pada satu ketika, Yongjiu menjual rumah miliknya dan menyewa pangsapuri satu bilik dengan kos 600 (RM388) sebulan dan menggunakan mendermakan baki gajinya.

 

Kisah mulia Yongjiu itu disiarkan dalam akhbar harian Beijing Youth Daily dan dia mendedahkan, tindakannya itu dibuat berdasarkan pengalaman hidup sendiri.

 

Pada tahun 1976, Yongjiu kematian ayahnya, menyebabkan dia dan ibunya hidup susah selama beberapa tahun.

 

Namun mereka berjaya menempuh kesukaran tersebut menerusi bantuan jiran yang sering memberikan makanan.

 

Terkesan dengan kebaikan jirannya itu, Yongjiu nekad mahu membantu orang lain yang dalam kesusahan sepanjang hidupnya. – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.