Video: Ribut Kuat ‘Menggila’ Di Belanda

Beratus-ratus penerbangan dibatalkan disebabkan ribut terlalu kuat melanda Belanda.

Skor penerbangan dan kereta api juga dibatalkan dimana pemandu diberi amaran supaya tidak berada di jalan raya memandangkan negara itu telah dilanda ribut kuat.

CNN melaporkan badai kuat itu memaksa Lapangan Terbang Schiphol Belanda ditutup pada hari Khamis dan menyebabkan syarikat penerbangan membatalkan 320 penerbangan keluar masuk Amsterdam.

Lapangan terbang sebelum ini mengumumkan bahawa semua lintas udara telah dibatalkan kerana keadaan cuaca yang teruk.

Terdahulu, rakaman seorang lelaki berlari memungut sarung tangannya selepas skuternya dihempap sebuah pokok yang dihempas angin kencang di Amsterdam pada Khamis.

Kebanyakan penerbangan yang dibatalkan dikendalikan oleh KLM Air France dan Belanda, yang keduanya membatalkan jadualnya.

“Lalu lintas udara adalah terhad untuk keselamatan semasa ribut, ini kerana bilangan landasan terhad yang disediakan untuk Kawalan Lalu Lintas Udara.

“Di bawah keadaan sedemikian pesawat boleh mendarat atau berlepas dengan selamat,” kata lapangan terbang itu dalam satu kenyataan.

Skor penerbangan dan kereta api juga dibatalkan di Belanda dan pemandu telah diberi amaran supaya tidak berada di jalan raya kerana negara itu telah dilanda ribut hebat dan menyerang sebahagian besar Eropah.

Di UK, badai angin juga menghempas pokok-pokok dan menyebabkan gangguan bekalan elektrik di beberapa negara dimana pengangkutan awam turut terjejas.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.