Uni Emirat Arab (UEA) Merancang Tanam Pokok Kurma Dan Salad Di Planet Marikh

Selepas menghantar satelit untuk meneroka planet Marikh,  Emiriah Arab Bersatu (UEA)  kini menunjukkan cita-cita dengan merancang menanam pokok-pokok kurma dan salad di planet merah tersebut.

Rancangan penanaman pokok kurma di Planet Marikh diutarakan dalam Dubai Airshow yang meliputi pelbagai pameran, persidangan,  para penceramah serta bekas angkasawan NASA Apollo 15, Al Worden.

“Ada kesamaan antara planet Marikh dan padang pasir,” kata Rashid Al Zaabi, perancang strategi senior di UAE Space Agency . Struktur tanahnya sama dengan UEA.”

Jadi, UEA memutuskan untuk menyalurkan dana ke dalam dua projek penyelidikan, iaitu penanaman pokok-pokok kurma, tomato, dan strawberi di Marikh.

“Apabila kita sampai di sana nanti, kita perlu makan,” kata Al Zaabi.

Pokok kurma dipilih untuk ditanam di sana kerana ada kemungkinan ianya boleh tumbuh di Marikh, kata Al Zaabi.

Walaupun hal ini terdengar aneh, namun ada alasan yang mendasari ekonomi. UEA, khususnya Dubai dan Abu Dhabi, mencuba mengepam ekonomi ke depan dalam persiapannya untuk mengakhiri era minyak.

Ini dimulai dengan pembangunan industri pelancongan dan penerbangan, serta perkhidmatan berkaitan dan teknik yang disertakan. Kini UAE beralih kepada sektor sains dan teknologi pembangunan.

“Ada 100 juta golongan muda di wilayah Arab,” kata Omran Sharaf, pengurus projek penelitian Marikh Mission . ”

“Kami ingin mereka memainkan peranan di masa hadapan dan membawa negara ini ke peringkat seterusnya.”

“Ini soal menciptakan ekonomi berlandaskan bahan minyak, pengetahuan, ekonomi kreatif. Jadi, penting bagi kita untuk menjadi pusat ilmu pengetahuan. Kami telah menyalurkan banyak jurutera, namun tidak banyak saintis. Projek Mars ini murni sebuah misi saintifik,” tambahnya.

UAE telah melabur lebih RM22 bilion dalam sektor angkasa, termasuk pelbagai satelit.

Hasil penerokaan di Marikh telah dibentangkan secara terperinci .

Agensi ruang angkasa di negara ini mendedahkan, tinjauan satelit yang dibangunkan dengan menggunakan pasukan sengaja dibuat oleh UAE untuk mencari air dan menilai keadaan atmosfera.

UAE juga telah mula bekerja di Mars Science City, sebuah pusat penyelidikan khusus untuk mengkaji penjajahan planet ini. Rangkaian kubah di padang pasir, dengan ruang tinggal dan kemudahan kajian seluas dua juta kaki persegi, akan menyiasat keperluan makanan, air dan tenaga.

Misi Marikh menjadikan UAE salah satu daripada sembilan negara meneroka bagaimana untuk sampai ke planet ini, Sharaf berkata: “Ini bermakna pelaburan kami dalam kemudahan dan pendidikan – sains, makmal, universiti – akan menjadi sangat besar.

Dan, menurut bekas pilot Apollo 15 Al Worden, ia juga memerlukan kerjasama antarabangsa. Dia kagum dengan cita-cita projek UAE dan apa yang telah dicapai setakat ini. Tetapi beliau menambah: “Skala cabaran teknologi akan menjadi terlalu banyak untuk satu negara.”

Tujuan membentangkan industri ruang angkasa adalah untuk menarik para pakar antarabangsa untuk mengambil bahagian, kata Yousuf Hamad Al Shaibani, ketua pusat jeneral ruang Mohammed Bin Rashid.

Dengan menonjolkan industri ruang angkasa di Dubai Airshow minggu ini bermakna “peluang untuk memenuhi syarikat dan institusi aeroangkasa antarabangsa utama, dan membina hubungan strategik,” katanya.

Malah UAE menggambarkan apa yang mereka cuba lakukan sebagai “cabaran epik”. Dengan mengandaikan segala-galanya berjalan mengikut pelan, mereka akan membuat tanah runtuh dikendalikan sebagai langkah terakhir ke Marikh, dalam tempoh 100 tahun akan datang.

Itu tidak mungkin berlaku. Tetapi sekurang-kurangnya negara itu akan mencipta generasi saintis baru di Teluk – dan belajar bagaimana untuk menanam lebih banyak buah-buahan dan sayuran di padang pasir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.