Kalau PPBM Bubar, Adakah PAN Jadi Platform Mahathir Selepas Ini?

Pelbagai kemungkinan akan berlaku kepada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dinaungi oleh Dr. Mahathir Mohamad. Salah satu kemungkinan yang boleh terjadi ialah pendaftarannya akan dibatalkan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) kerana gagal mengadakan mesyuarat agung tahunan (AGM).

ROS telah memberikan amaran terhadap PPBM berhubung perkara berkenaan namun hingga hari ini AGM gagal diadakan dan ini merupakan satu kesalahan serius.

PPBM kini telah melakukan tiga kesalahan yang melanggar perlembagaan parti iaitu tidak mengadakan mesyuarat tahunan, menubuhkan sayap pemuda dikenali sebagai Armada dan menangguhkan mesyuarat agung tanpa peruntukan dalam perlembagaan parti.

Meskipun berkemungkinan PPBM dibatalkan, namun Mahathir tidak menunjukkan kebimbangan sangat, malah hari ini beliau bersama pemimpin Pakatan Harapan yang lain akan bertemu dengan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid.

Perjumpaan itu berhubung permohonan HARAPAN kepada Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk menjadi pakatan rasmi, bukannya mengenai PPBM.

Sepatutnya Mahathir mengambil berat dengan nasib PPBM yang kini diambang perpecahan namun beliau lebih sibuk dengan Pakatan Harapan. Mungkin bagi Mahathir, jika PPBM terbatal pun, beliau mungkin boleh menumpang parti lain.

Jika sebelum ini tersebar khabar Mahathir akan menumpang parti DAP, namun kini ada kemungkinan beliau akan menjadikan Parti Amanah Negara (PAN) sebagai platform jika PPBM dibatalkan.

Senang cerita, jika satu parti dibatalkan, Mahathir ada parti lain untuk menapak. Apatah lagi jaminan daripada presiden PH, Wan Azizah Wan Ismail bahawa Pakatan Harapan bersedia jika PPBM dibatalkan, maka ia memberikan peluang lebih besar kepada Mahathir.

Banyak alasan boleh diberikan oleh Mahathir jika pendaftaran PPBM dibatalkan termasuk ia adalah salah kerajaan, iaitu satu alasan mudah yang sering digunakan oleh pembangkang walaupun ia akibat kesilapan sendiri.

Kemarahan Mahathir apabila kemungkinan PPBM dibatalkan tidak sehebat kemarahannya melihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memerintah negara. Mahathir nampak tenang sahaja walaupun khabarnya ada ahli PPBM yang lain kini kelam kabut memikirkan nasib parti mereka.

Kenapa Mahathir kelihatan tenang? Kerana beliau mungkin sudah ada tempat untuk bertaut iaitu PAN apatah lagi parti itu sememangnya mengalu-alukan kehadiran Mahathir.

Bulan lepas, Mahathir mengejutkan presiden PAS, Mohamad Sabu dengan mengunjungi rumah beliau. Bekas musuh politik Mahathir ini turut memasak nasi daging kambing, kambing goreng nampla, gulai ayam dan ikan masin goreng untuk dijamu kepada Mahathir.

Mahathir telah memuji masakan Mat Sabu sebagai sedap. Dari situ sudah tahu ikatan yang terjalin antara mereka berdua. Kehadiran Mahathir ke rumah Mat Sabu menunjukkan kedua-duanya sudah akrab walaupun dulu mereka mengutuk sesama sendiri.

Dari situ kita boleh tahu, PAN mungkin akan membuka pintu untuk Mahathir bertanding menggunakan platform mereka. Kesian PPBM, baru setahun jagung ditubuhkan, belum sempat untuk menyelamatkan Malaysia, sudah diambang pembatalan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.