Bajet Pembangkang Tidak Realistik – Johari

KUALA LUMPUR – Belanjawan Alternatif 2017 oleh Pakatan Harapan adalah tidak realistik dan hanya bersifat populis, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani.

 

Beliau berkata, cadangan pembangkang termasuk penambahbaikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) ‘berkadar sifar’ akan menyebabkan negara kehilangan sumber pendapatan dan berdepan dengan krisis ekonomi.

 

“Senaraikan kepada saya pengganti kepada hasil GST, daripada mana mereka mahu mendapatkan kembali hasil yang sudah hilang itu,” katanya ketika ditemui di lobi Parlimen, hari ini.

 

Johari yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa, berkata cadangan menghapuskan GST akan menyebabkan kerajaan kehilangan pendapatan lebih RM30 bilion setahun.

 

Selain itu, katanya, cadangan menaikkan kadar gaji minimum daripada RM1,000 kepada RM1,500 dan mahu memberi subsidi RM250 daripada kenaikan tersebut, turut akan membebankan kewangan negara.

 

Sementara itu, Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah, berkata belanjawan itu hanya bersifat populis dan retorik.

 

Beliau berpendapat pembentangan belanjawan alternatif oleh parti pembangkang itu tidak menyatakan secara teliti sumber pendapatan diperolehi.

 

“Seperti biasa ia adalah bajet populis sahaja, bajet yang hanya dibuat untuk membolehkan rakyat menerima mereka,” katanya.

 

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim, berkata belanjawan alternatif itu hanya ingin ‘menggula-gulakan’ rakyat dengan falsafah yang cuba ditonjolkan, namun tidak menyatakan sumber pendapatan yang diperoleh.

 

“Misalnya, apabila mereka ingin mencadangkan soal pertanian, mereka menerangkan falsafah tentang kaedah bagaimana ia dilaksanakan namun yang paling penting di manakah asas bajet itu,” katanya.

 

Katanya, apabila sesuatu belanjawan itu diperkenalkan, ia memerlukan pertimbangan yang sewajarnya termasuk jumlah pendapatan dan perbelanjaan.

 

Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim, pula berkata buku belanjawan alternatif itu sendiri menunjukkan tiadanya tahap profesional pakatan pembangkang.

 

“Muka depan buku belanjawan pun menunjukkan orang berdemonstrasi, jadi adakah bajet itu dibuat dengan terperinci?” soalnya. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.