Mashitah Sedia Rebahkan PAS Di Kuala Ketil

Bekas Anggota Parlimen Baling, Datuk Dr Mashitah Ibrahim sedia bertanding di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Ketil, Kedah pada pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Mashitah yang juga Pengerusi Eksekutif Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) berkata sudah tiba masanya kawasan DUN itu diwakili pemimpin wanita yang mempunyai latar belakang agama kerana kawasan itu banyak menempatkan pusat tahfiz dan pondok di Kedah.

“Insya-Allah, sekiranya diberi peluang saya bersedia untuk bertanding di peringkat DUN untuk mencukupkan kuota calon wanita.

“Saya rasa kita perlu ada wanita-wanita profesional…lebih-lebih lagi Kedah mempunyai institusi-institusi agama jadi memerlukan orang yang mempunyai latar belakang agama yang menerajui, supaya rakyat yakin apabila kita bercakap tentang agama,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Bernama selepas menjadi tetamu program Ala Carte Pagi terbitan Bernama Radio di Kuala Lumpur hari ini.

 

Mashitah yang pernah menang kerusi Parlimen Baling pada 2004 berkata, usaha untuk memartabatkan peranan wanita iaitu menambah kuota calon sebanyak 30 peratus pada PRU14 telah pun disuarakan pada Perhimpunan Agung Umno yang lalu dan sudah tiba masanya ia direalisasikan pada PRU14 nanti.

Sejak 2008, DUN Kuala Ketil dikuasai PAS.- Bernama

One thought on “Mashitah Sedia Rebahkan PAS Di Kuala Ketil

  • September 23, 2017 at 2:37 pm
    Permalink

    dia nie pun macam tok2 syeikh tarekat jugak…….. asyik mimpi je’…… kuat tidoq nie…..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.