‘Superman’ DAP Dedah Kit Siang Guna Dr Mahathir Untuk Tumbangkan Najib

PETALING JAYA – Sebuah video menunjukkan bekas pemimpin DAP, Hew Kuan Yau mendakwa Lim Kit Siang menggunakan Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menggulingkan perdana menteri mendapat perhatian ramai.

 

Dalam video yang disiarkan di laman Facebook MyNation News pada Isnin, Kuan Yau, yang dikenali sebagai ‘Superman’ kerana gemar memakai baju-T dengan logo adiwira tersebut menggunakan ungkapan ‘qi ma sa ji’ yang bermaksud ‘tunggang kuda untuk bunuh ayam’.

 

“Kami menggunakan Mahathir untuk membunuh ayam,” katanya dalam klip video 43 saat itu, mendakwa bahawa penasihat DAP itu telah mencari pelbagai cara untuk ‘menyelamatkan Malaysia’ termasuk menggunakan bekas perdana menteri.

 

“Kami (DAP) menyelamatkan Mahathir dan kami menggunakan beliau sebagai alat untuk mengalahkan Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya.

 

Kuan Yau mendakwa Kit Siang telah menggunakan Dr Mahathir, yang juga Pengerusi Parti Bersatu Pribumi Malaysia bagi kempen Selamatkan Malaysia.

 

“Jika anda mahu saya diam, saya hanya akan lebih kuat bersuara, hanya selepas itu anda akan takut,” katanya.

 

Bagaimanapun, tidak jelas mesej itu ditujukan kepada siapa.

 

Kuan Yau, Ketua DAP Teluk Intan mengumumkan keluar parti pada bulan Julai dengan menyatakan bahawa langkah itu adalah untuk ‘gambaran besar’ DAP.

 

Beliau berkata, musuh politik DAP telah menggunakannya sebagai alasan untuk menyerang parti, sambil menambah kata-kata beliau telah diputar belit oleh ‘cybertrooper’. – mstar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.