PAS Selangor Ambil Alih Pentadbiran PAS Kawasan Kota Raja

PETALING JAYA – Badan Perhubungan PAS Selangor sedia mengambil alih pentadbiran PAS Kawasan Kota Raja susulan peletakan jawatan ahli jawatankuasanya secara beramai-ramai.

 

Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, langkah berkenaan selaras dengan Fasal 26 (9) j Perlembagaan PAS bagi memastikan kelancaran pentadbiran parti yang terjejas.

 

“Pihak kami telah berbincang dengan Setiausaha Agung PAS, Datuk Takiyuddin Hasan dan bersetuju bahawa sebarang pengambilalihan adalah selari dengan Perlembagaan PAS,” katanya menerusi kenyataan pada Rabu.

 

Fasal 26 (9) j Perlembagaan PAS menyentuh mengenai langkah penyelesaian perselisihan dalam parti dan berkuasa menggantung, membubarkan serta mengambil alih mana-mana badan perhubungan PAS negeri atau Wilayah Persekutuan, kawasan dan cawangan dengan melantik  Jawatankuasa Tadbir sementara yang mempunyai kuasa sebagaimana sesebuah jawatankuasa menurut Perlembagaan parti untuk tempoh yang ditentukan.

 

PAS Kawasan Kota Raja lumpuh selepas semua barisan kepimpinannya mengumumkan peletakan jawatan dalam parti itu berkuatkuasa serta merta.

 

Langkah berkenaan diketuai Yang Dipertua (YDP) PAS Kota Raja, Jaafar Shamsuddin; Timbalan YDP, Norhalim Sirom dan Naib YDP, Dr Siti Mariah Mahmud.

 

Turut mengikut jejak pemimpin tertinggi kawasan itu ialah 14 ahli jawatankuasa (AJK) membabitkan sembilan ketua cawangan dan AJK cawangan masing-masing.

 

Kumpulan berkenaan bertindak demikian bagi menyertai parti baharu yang dipelopori Gerakan Harapan Baharu (GHB). – mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.