Harimau Malaya Perlu Menang

Bangi – Skuad Harimau Malaya tidak mempunyai pilihan selain perlu menang pada baki dua perlawanan Kumpulan A Pusingan Kelayakan Piala Asia 2019, bagi mencerahkan peluang beraksi pada kejohanan berkenaan.

 

Skuad Harimau Malaya akan berdepan Emiriah Arab Bersatu (UAE) di Stadium Mohammed Bin Zayed, Abu Dhabi pada 3 Sept, dan menentang Arab Saudi di Stadium Shah Alam, 8 Sept ini.

 

Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata rombakan atau pemilihan pemain kebangsaan bagi menghadapi kedua-dua perlawanan itu, akan ditentukan sendiri oleh ketua jurulatih, Dollah Salleh.

 

“Pasukan negara perlu menang, jika tidak habislah. Mengenai pengguguran beberapa pemain, saya tidak berhubung (berbincang) dengan Dollah mengenainya.

 

“Dulu (ya), saya pernah berkata demikian kepada beliau (Dollah) selepas Piala AFF Suzuki 2015, tetapi selepas itu saya tidak pernah berbincang soal itu (menggugurkan pemain),” katanya kepada pemberita di Universiti Kuala Lumpur Malaysia France Institute (UniKL MFI) di sini hari ini.

 

Malaysia kini menduduki tangga terakhir daripada empat pasukan dalam Kumpulan A, dengan satu mata menerusi satu keputusan seri dan satu kekalahan.

 

Dalam perkembangan lain, Tengku Abdullah berkata FAM masih berbincang dengan pengurusan pasukan Lions XII berhubung penyertaan kelab dari Singapura itu dalam saingan Liga Malaysia musim depan.

 

Pasukan Lions XII sebelum ini, mempunyai perjanjian dengan FAM untuk beraksi dalam Liga Malaysia selama empat tahun bermula 2011.

 

Sementara itu, Tengku Abdullah berkata setakat ini, beliau tidak menerima kenyataan rasmi daripada pasukan Brunei yang dikatakan berminat menyertai saingan Liga Malaysia 2016.

 

“FAM melihat pada merit sekiranya pasukan luar mahu menyertai liga kita, pasukan itu mesti kompetitif. Jika Brunei berminat menyertai Liga Malaysia, kita perlu mengkaji terlebih dahulu,” katanya.

 

Terdahulu, Tengku Abdullah yang juga Canselor UniKL, menyempurnakan majlis pecah tanah stadium hoki UniKL yang diberi nama Stadium Hoki Tengku Abdullah dengan anggaran kos sebanyak RM7.5 juta. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.