Tuan Ibrahim Tikam Belakang PAS – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 19 Julai 2017

Dua minggu yang lalu, Malaysia Today menerbitkan sebuah cerita berjudul ‘DAP Mole Named Timmy Say Planted In PAS’.

Dalam kisah itu kami mendedahkan bahawa DAP telah meletakkkan pengintip dalam PAS bernama Timmy Say dan bahawa beliau adalah ‘pengendali’ untuk Timbalan Presiden parti, Tuan Ibrahim Tuan Man. Inilah yang kami katakan dalam cerita itu dua minggu lalu:

Timmy Say adalah pengendali Tuan Ibrahim. Beliau menyediakan kenyataan Tuan Ibrahim, menulis artikel Tuan Ibrahim, menghantar mesej atas nama Tuan Ibrahim, menguruskan Facebook Tuan Ibrahim, WhatsApp Tuan Ibrahim dan sebagainya, melakukan semua penyelidikan dan memberikan maklum balas kepada Tuan Ibrahim, dan banyak lagi. Beliau secara literal menguruskan segalanya untuk Tuan Ibrahim.

Dan Timmy Say memastikan bahawa semua yang Tuan Ibrahim ‘katakan’ (yang sebenarnya adalah kata Timmy Say) bercanggah dengan apa yang dikatakan oleh Hadi supaya tanggapan dapat dibuat bahawa Hadi dan Tuan Ibrahim sedang bertengkar.

Apabila ditanya apa yang beliau cuba lakukan, Timmy Say menerangkan bahawa mereka hanya bermain ‘good-cop-bad-cop’. Hadi adalah ‘bad cop’ manakala Tuan Ibrahim adalah ‘good cop’. Ini adalah rancangan sandaran sekiranya PAS perlu kembali ke Pakatan dan melakukan perjanjian dengan DAP. Jadi mereka tidak boleh menutup semua pintu mereka dan perlu memastikan sekurang-kurangnya satu pintu masih terbuka. Oleh itu, Tuan Ibrahim bercanggah dengan Hadi untuk menunjukkan bahawa DAP masih mempunyai rakan-rakan dalam PAS dan masih ada harapan untuk masa depan dan DAP tidak perlu menolak PAS sepenuhnya.

Maklumat terkini yang diterima ialah Tuan Ibrahim telah memasuki pakatan rahsia dengan Pakatan Harapan tanpa persetujuan atau pengetahuan Presiden parti Abdul Hadi Awang. PAS akan bertanding satu lawan satu dengan Barisan Nasional untuk kerusi negeri Kedah, Kelantan dan Terengganu manakala Pakatan Harapan akan bertanding satu lawan satu dengan Barisan Nasional dalam semua kerusi Parlimen. Ini akan memastikan pertandingan satu lawan satu di tiga negeri Melayu.

Pakatan Harapan tidak kisah jika PAS memenangi Kedah, Kelantan dan Terengganu dan dapat membentuk kerajaan negeri di ketiga-tiga negeri tersebut. Apa yang Pakatan Harapan mahu hanyalah kerusi parlimen supaya dapat membentuk kerajaan persekutuan. DAP tahu bahawa walaupun Pakatan Harapan membentuk kerajaan negeri di Kedah, Kelantan dan Terengganu, DAP tidak akan mempunyai kepentingan di sana kerana PAN, PKR dan PPBM yang akan memenangi kerusi-kerusi tersebut.

DAP bersedia untuk membenarkan ketiga-tiga negeri Melayu yang majoritinya sehingga 97% pengundi Melayu berada di bawah PAS selagi Pakatan Harapan berkuasa di peringkat persekutuan. Bagi Pakatan Harapan untuk menguasai Putrajaya, mereka memerlukan sekurang-kurangnya 112 kerusi parlimen (dan sebaik-baiknya 120 untuk selamat), dan dengan anggaran lebih kurang 54 kerusi yang dimiliki oleh DAP, itu bermakna DAP akan menjadi majoriti dengan baki 58 kerusi Parlimen dimiliki oleh tiga rakan kongsi lain dalam Pakatan Harapan.

Perjanjian yang dibuat oleh Tuan Ibrahim dengan Pakatan Harapan bertentangan dengan strategi pilihan raya parti untuk bertanding 140 dari 222 kerusi parlimen dalam pilihan raya umum dengan harapan ia dapat menang tidak kurang dari 112 kerusi dan membentuk kerajaan persekutuan yang seterusnya. PAS telah mengumumkan perkara ini jadi jika Tuan Ibrahim bersetuju bahawa PAS tidak akan bertanding untuk semua kerusi parlimen di Kedah, Kelantan dan Terengganu (ditambah dengan melepaskan kerusi Parlimen yang dimenangi dalam pilihan raya umum sebelumnya) ini akan membuatnya bertentangan dengan parti itu.

Tuan Ibrahim dilaporkan berada dalam keadaan kewangan yang teruk akibat perjanjian tanah yang gagal di Pahang dan beliau berada di bawah tekanan yang besar untuk menghasilkan beberapa juta ringgit untuk menyelesaikan masalahnya. Terdapat juga dakwaan penipuan jadi ini adalah lebih daripada sekadar urus niaga komersil yang gagal tetapi melibatkan juga suatu jenayah.

Ini menjadikan Tuan Ibrahim sangat tidak berdaya dan, melalui Timmy Say, DAP berjanji untuk memberi wang untuk membantu Tuan Ibrahim menyelesaikan masalahnya. Menurut sumber dalaman, Lim Kit Siang bersetuju untuk memberikan jumlah penuh untuk membantu Tuan Ibrahim jika pakatan PAS-Pakatan Harapan bertanding satu-lawan-satu menentang Barisan Nasional.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/tuan-ibrahim-stabbing-pas-in-the-back/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.