PKR Sokong Amirudin Sebelum atau Selepas Dilantik MB Selangor, Soal Dr Idris Ahmad

PUTRAJAYA – Adun Ijok, Dr Idris Ahmad berkata Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sekarang perlu menjawab sama ada parti memberikan sokongan kepada Amirudin Shari sebelum atau selepas dilantik menteri besar.

Ini kerana dalam tangan ahli PKR ini ialah surat sokongan daripada partinya dan 3 parti komponen PH lain, katanya.

Dr Idris, yang juga dicalonkan untuk jawatan menteri besar, berkata demikian selepas Dr Wan Azizah semalam berkata sokongan kepada pelantikan Amirudin tidak perlu dipertikaikan kerana dia antara calon yang dicadangkan kepada Istana Selangor.

“Kamu tanya Dr Wan Azizah tentang surat dia dulu. Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Dr Wan Azizah kata Amirudin dapat sokongan parti tapi bila? Sebelum atau selepas pelantikan? Itu saja komen saya,” katanya.

Terdahulu, Dr Idris mendakwa dia satu-satunya calon menteri besar Selangor yang mendapat sokongan daripada semua parti komponen negeri.

Namun majlis angkat sumpah semalam menyaksikan Adun Sungai Tua, Amirudin Shari terpilih untuk jawatan itu.

Dr Idris memberitahu pemberita Amirudin hanya mendapat sokongan daripada bekas menteri besar, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, tetapi Dr Wan Azizah menepis perkara itu dengan berkata Amirudin turut mendapat sokongan parti.

Dalam semua 4 surat sokongan dalam tangan Idris, ia menyatakan wakil rakyat penggal kedua itu calon tunggal setiap parti.

Dr Wan Azizah bagaimanapun menepis perkara itu sebagai hanya pandangan peribadi Dr Idris. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.