PAS ‘Suka’ Perjuangan Umno Martabatkan Islam – Najib

Prinsip dan perjuangan Umno ke arah kepentingan memartabatkan umat dan agama Islam selama ini menyebabkan PAS ‘suka’ terhadap parti itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Najib yang juga Presiden Umno berkata ini kerana PAS yang ‘dibuli’ oleh DAP dalam pakatan pembangkang sebelum ini, melihat Umno dari aspek kebajikan dan pentadbiran yang banyak menguntungkan umat Islam.

“Macam mana pun kita ada berbeza pendapat, kerajaan pimpinan Umno ada prinsip perjuangan dan dia (PAS) nampak perjuangan kita ke arah kepentingan memartabatkan umat Islam.

“PAS sudah serik dengan DAP…bila PAS bersama DAP dia kena buli, sampai PAS pun angkat tangan dan lari,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa Perdana Menteri Bersama Rakyat peringkat Kedah dan Majlis Pelancaran Lampu Jalan Kampung Fasa 8 (LJK8) peringkat kebangsaan di Masjid Pering di Jitra, hari ini.

Turut hadir, isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor.

Najib turut menyelar pakatan pembangkang yang dilihat tidak mempunyai kata sepakat dalam membuat sebarang keputusan sehinggakan siapa bakal menjadi perdana menteri sekiranya pakatan itu menang pun tidak diketahui setakat hari ini.

“Ada orang itu, hidung tak mancung pipi tersorong-sorong. Kalau ikut sistem kita, parti mana menang paling banyak kerusi, dia tubuh kerajaan. Kalau parti kita ada satu kerusi saja macam mana nak jadi perdana menteri?,” katanya.

Dalam pada itu, perdana menteri berkata kerajaan akan terus membantu rakyat yang memerlukan bantuan, selain menumpukan pembangunan di kawasan luar bandar melalui pengagihan hasil negara secara lebih sistematik.

Najib berkata perkara itu akan dapat direalisasikan sekiranya negara terus mencapai pertumbuhan ekonomi yang baik, misalnya pada suku pertama tahun ini, Malaysia mencatat tahap perkembangan ekonomi 5.6 peratus, dan antara yang terbaik di dunia.

“…inilah tugas kita, mana ada keperluan, mana ada kekurangan kita tambah. Misalnya, Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Kedah pada tahun lalu kita salurkan RM490 juta…

“Tahun ini kita tidak tahu angkanya lagi tapi mungkin RM500 juta melibatkan lebih 600,000 keluarga yang mendapat faedah,” katanya.

Terdahulu, Najib melancarkan LJK8 peringkat kebangsaan membabitkan 122,133 unit, melibatkan peruntukan RM100 juta.

Sebanyak RM6.1 juta pula diperuntukkan kerajaan untuk pemasangan 8,093 LJK8 di seluruh 15 kawasan parlimen di Kedah, termasuk 69 di Parlimen Jerlun.

LJK merupakan salah satu projek di bawah Program Bekalan Elektrik Luar Bandar yang dilaksanakan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sejak 2003 dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebagai agensi pelaksana projek berkenaan.

Najib turut menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 1,225 penduduk setempat dan berbuka puasa serta menunaikan solat Maghrib di masjid itu.

Turut hadir pada majlis itu, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohd Johari Baharum.– Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.