Malaysia Akan Mohon Ekstradisi 8 Perampas MT Orkim Harmony

BAGAN DATOH – Pihak berkuasa Malaysia akan mengemukakan permohonan bagi lapan suspek perampas kapal tangki Malaysia MT Orkim Harmony diekstradisi ke negara ini untuk menghadapi pendakwaan, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

 

Katanya permohonan esktradisi itu akan dikemukakan kepada dua negara iaitu Vietnam dan Indonesia agar siasatan serta pendakwaan dapat dijalankan selewat-lewatnya Selasa ini.

 

“PDRM (Polis Diraja Malaysia) akan melakukan siasatan lebih lanjut setelah siasatan awal dilakukan oleh pihak berkuasa Vietnam.

 

“Kami ucapkan terima kasih kepada kerajaan Vietnam, Kemboja serta Thailandyang turut memberikan kerjasama kepada pihak penguat kuasa Malaysia,” katanya kepada pemberita selepas menunaikan solat Isyak dan Tarawih di Masjid Al-Khairiah, Selekoh di sini malam tadi.

 

Lapan suspek itu yang merupakan warga Indonesia ditahan pihak berkuasa Vietnam berhampiran Pulau Tho Chu, selatan negara itu kira-kira 6.30 pagi semalam.

 

Ahmad Zahid juga tidak menolak kemungkinan wujud penglibatan orang dalam berhubung kejadian itu, bagaimanapun siasatan terperinci perlu dilakukan berhubung perkara itu.

 

“Ada baiknya kita tunggu siasatan daripada pihak berkuasa Vietnam dan PDRM yang akan melakukan siasatan terperinci serta pihak DPP (Timbalan Pendakwa Raya) untuk melakukan pendakwaan,” katanya.

 

MT Orkim Harmony, yang membawa 6,000 tan metrik petrol bernilai RM21 juta, dilaporkan hilang pada 8.57 malam 11 Jun lepas ketika dalam pelayaran dari Melaka ke Pelabuhan Kuantan, Pahang.

 

Kapal milik Magna Meridian Sdn Bhd itu membawa 22 anak kapal terdiri daripada 16 rakyat Malaysia, lima Indonesia dan seorang Myanmar.

 

Operasi menyelamat kapal berkenaan yang dirampas lapan perampas berakhir semalam dengan kesemua anak kapal itu dibebaskan kira-kira jam 2.30 pagi.

 

Bagaimanapun seorang daripada kru kapal iaitu tukang masak warga Indonesia Mavit Matin, 46, cedera di paha kerana ditembak perampas, telah diterbangkan dengan helikopter ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kelantan untuk rawatan dan keadaannya dilaporkan stabil.

 

Sementara itu di Kuala Lumpur,  Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) mengesahkan lapan suspek yang ditahan pihak berkuasa Vietnam merupakan lanun yang merampas kapal tangki MT Orkim Harmony.

 

Timbalan Ketua Pengarah Operasi APMM Datuk Ahmad Puzi Ab Kahar berkata pengesahan itu dibuat selepas pihak berkuasa Vietnam memaklumkan kepada APMM.

 

“Sebelum ini mereka merupakan suspek sahaja, tetapi selepas disiasat dan mendapatkan pengesahan daripada pihak berkuasa Vietnam mereka adalah lanun yang merampas kapal berkenaan.

 

“APMM buat masa ini sedang berunding dengan Vietnam untuk membawa mereka pulang ke negara ini bagi tindakan selanjutnya,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

 

Katanya APMM telah memulakan siasatan sejak dalam perjalanan membawa pulang kapal berkenaan ke Pelabuhan Kuantan, yang diiringi KD Handalan milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

 

“APMM sedang membuat siasatan terperinci dan mengambil setiap bukti yang ada terhadap kapal itu seperti mengambil cap jari serta mengambil keterangan daripada 22 kru kapal,” katanya.

 

Sementara itu, Panglima TLDM, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkatasemalam pihaknya telah menunjukkan gambar tersebut kepada tukang masak yang  cedera di tembak di paha kiri oleh salah seorang lanun untuk tujuan pengecaman,  dan dia mengesahkan lapan individu dalam gambar berkenaan merupakan perampas terbabit.

 

“Sekarang kes ini TLDM serahkan sepenuhnya kepada APMM untuk sebarang perkembangan terkini mengenai kapal terbabit,” katanya.

 

Di Kota Bharu, Ketua Penguat Kuasa APMM Daerah 10 Kelantan, Kapten Nurul Hizam Zakaria berkata, pihaknya telah mengambil keterangan tukang masak kapal berkenaan yang kini dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian di sini.

 

“Buat masa ini kita ambil keterangan mangsa untuk membantu siasatan terhadap kes ini, sekarang ia masih dalam peringkat awal siasatan,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

 

Nurul Hizam berkata, pihaknya turut menempatkan anggota di kawasan hospital berkenaan bagi memastikan keselamatan tukang masak itu.

 

Wartawan turut tidak dibenarkan menemu bual mangsa. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!