Saham Malaysia Catat Rekod Menjelang Pilihan Raya

Tulisan asal oleh:
En Han Choong dan Livia Yap, Bloomberg Market, 19 April 2018

Naik turun pasaran saham, ketegangan perdagangan global, risiko geopolitik tidak menghalang semangat untuk pasaran saham kedua terpanas di Asia Tenggara.

Satu peningkatan dalam saham pengguna tahun ini dan lebih $753.2 juta dalam aliran masuk asing menaikkan indeks saham penanda aras Malaysia untuk ditutup pada paras tertinggi pada Khamis, menjelang pilihan raya umum ke-14 pada 9 Mei.

Pasaran ekuiti Malaysia membuat kemunculan semula tahun ini selepas kenaikan 9.5 peratus pada tahun 2017 ketinggalan di belakang negara Asean lain, yang sebahagiannya mengalami pertumbuhan dua digit.

Ringgit negara itu masih merupakan mata wang dengan prestasi ketiga terbaik di Asia pada tahun ini kerana kenaikan harga minyak menggalakkan keyakinan untuk satu-satunya pengeksport tenaga bersih di kalangan ekonomi utama Asia.

Pengukuhan pelaburan swasta dan kerajaan juga telah membantu memacu pertumbuhan ekonomi sebanyak 5.9 peratus tahun lepas, kadar terpantas sejak 2014.

“Kami mempunyai pilihan raya yang akan diadakan kelak dan sebenarnya data ekonomi untuk Malaysia agak baik sejak kebelakangan ini. Perkara-perkara seperti eksport telah mengukuh dan agak terlindung dari potensi perang perdagangan,” kata Jim McCafferty, ketua Asia, tidak termasuk penyelidikan ekuiti Jepun di Nomura Holdings Inc., dalam temu bual di Hong Kong. “Lima tahun lalu ia tidak mendapat perhatian tetapi kini terdapat lebih banyak minat dari pelabur.”

Menurut analisis Bloomberg mengenai undi tahun 2013 negara itu, saham Malaysia tidak berubah sebelum pilihan raya parlimen, dan kemudian mencatatkan satu kenaikan yang dipimpin oleh syarikat-syarikat yang mempunyai pertumbuhan pendapatan yang kukuh.

Link asal artikel:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-19/malaysia-stocks-hit-record-as-foreigners-buy-ahead-of-elections

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.