1MDB Tidak Pernah Dihubungi Mana-mana Penyiasat Antarabangsa – Arul

Tidak ada penyiasat dari luar negara yang menghubungi syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada masa ini, kata ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda.

Beliau yang merujuk kepada Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) berkata:

“Ketika kami tetap terbuka dan telah menyatakan kesediaan untuk bekerjasama, pada masa ini, tiada ada pihak berkuasa antarabangsa yang menghubungi 1MDB.

Arul berkata demikian kepada CNBC.

Mengenai penyiasatan AS, Arul Kanda berkata “sangat spesifik berhubung penyitaan aset tertentu dan berkaitan dengan individu tertentu, jadi 1MDB bukanlah sebahagian daripada penyiasatan itu, kami bukanlah subjek penyelidikan itu.” Arul Kanda.

Beliau juga memberitahu CNBC: “Saya sangat berbangga untuk mengatakan bahawa 1MDB tidak memungkiri mana-mana obligasi pembayarannya. Kami akan terus membayar hutang itu.”

Hutang syarikat, katanya, berjumlah kira-kira $7.75 bilion, manakala 1MDB mempunyai aset hampir $11 bilion.

Ikatan terakhir syarikat itu matang pada tahun 2039, tetapi bergantung kepada perkembangan dan kelajuan pembangunan aset, hutang itu boleh dibayar lebih awal, katanya.

“Pada tahun 2015, kami melaksanakan pelan rasionalisasi untuk memantau aset dari masa ke masa dan memenuhi obligasi hutang syarikat,” kata eksekutif itu.

Itu meningkatkan keyakinan di kalangan pelabur antarabangsa, katanya, sambil menambah bahawa mereka kini “berpuas hati dengan ketelusan dan keterbukaan syarikat dan kini komited untuk melabur dalam projek yang berasal dari 1MDB.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.