Rusia Hantar 2,000 Askar Ke Kepulauan Kuril Yang Dipertikai Jepun

MOSCOW – Rusia, pada 14 Februari 2018 lalu, dikhabarkan telah mengerahkan kira-kira 2,000 tentera ke gugusan kepulauan Kuril yang menjadi pertikaian dengan Jepun.

Ia satu langkah peningkatan antara kedua-dua negara serta berpotensi membawa kepada konflik terbuka, atau dalam senario melampau; Perang Dunia III.

Pelaksanaan ini dilakukan oleh Rusia untuk latihan ketenteraan, yang nampaknya digunakan di Kepulauan Kuril Selatan.

Begitu juga, seperti dipetik dari, Daily Express (19/2/2018).

Dua lokasi itu juga dikhabarkan menjadi rumah bagi persiapan tentera Rusia yang baru dibina beberapa tahun kebelakangan ini.

Ia demi pengambilan Moscow terhadap kawasan pulau yang menjadi pertikaian dengan Jepun itu sejak penghujung Perang Dunia II.

Kumpulan Kepulauan Kuril telah dilampirkan oleh Kesatuan Soviet pada akhir Perang Dunia Kedua.

Selepas itu, pertikaian antara Jepun dan Soviet (kemudian Rusia) terhadap kepulauan itu tidak dapat diselesaikan.

Malah, mereka tidak menandatangani perjanjian atau perjanjian damai untuk menamatkan pertikaian kluster di pulau-pulau.

Peningkatan kehadiran dan kegiatan tentera Rusia di rantau ini pada masa lalu, yang diadili oleh pakar-pakar akan mengeruhkan pertikaian Jepun-Rusia dalam perselisihan Kepulauan Kuril.

Dan dijangkakan untuk meningkatkan risiko gangguan rancangan ekonomi, pelaburan dan tentera antara kedua-dua negara – yang cuba mengekalkan pertumbuhan China di rantau ini.

Fyodor Lukyanov, Presidium Russian International Affairs Council – firma pemikir sekutu kerajaan – berkata bahawa langkah Russia dilakukan untuk ‘merintangi sejumlah harapan dialog antara kedua-dua negara (Jepun – Rusia) berhubung isu tersebut (Kuril)’.

Alasan lain Lukyanov langkah Rusia di Kuril ialah dia berpendapat Jepun “tidak mempunyai idea yang realistik untuk mendepani masalah ini.”

1. Respon mutlak

Severo-Kurilsk City, di Pulau Paramushir, Kepulauan Kuril di bawah pentadbiran Rusia.

Kawasan kepulauan Kuril dipertikaikan antara Rusia dan Jepun pada tahun ini.

Khabar di atas muncul beberapa hari selepas Perdana Menteri Rusia Dmitry Medvedev dikhabarkan membenarkan projek pengukuhan persediaan tentera Negeri Beruang Merah di Kepulauan Kuril dengan menghantar sejumlah pejuang mereka – sebuah langkah yang telah lama dikecam oleh Jepun.

Pesawat ini akan didasarkan dan mengambil kesempatan daripada pesawat udara awam – peninggalan Kesatuan Soviet semasa Perang Dunia II – di Pulau Iturup atau Pulau Ejectofu oleh penamaan Jepun.

Pulau ini terletak di pantai timur laut Hokkaido.

Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada penggunaan pesawat itu kekal.

Walau bagaimanapun, akhbar Rusia Kommersant yang memetik sumber ketenteraan tanpa nama, menulis bahawa langkah itu akan ‘menyediakan lebih banyak pilihan ketenteraan strategik untuk Rusia di rantau ini’.

Kedutaan Jepun di Moscow mengatakan bahawa tindakan Rusia bertentangan dengan rundingan yang dipertikaikan telah dibina oleh kedua-dua negara sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kami yakin langkah itu, malah ia akan semakin menegaskan kehadiran dan aktiviti tentera Rusia di kawasan pulau tersebut dan bertentangan dengan kedudukan Jepun selama ini. Kami memerlukan penyelesaian untuk mengatasi masalah wilayah itu,” kata pihak Kedutaan Jepun di Moscow.

Di sisi lain, peningkatan ketenteraan Rusia di Kuril beberapa waktu terakhir dipandang sebagai bentuk respons atas langkah Jepun yang bersetuju dengan perjanjian Amerika Syarikat berkaitan penambahan dan pengembangan pemasangan sistem pertahanan udara AS di beberapa lokasi di Negeri Sakura – yang telah dilakukan sepanjang tahun 2017 lalu.

Pemasangan sistem pertahanan udara, menurut hujah AS, dilakukan untuk meningkatkan keupayaan Jepun dalam menjangka ancaman peluru berpandu Korea Utara.

Walau bagaimanapun, Moscow telah mengkritik langkah itu dan melihat bahawa sistem pertahanan udara berpotensi menimbulkan ancaman sendiri ke rantau timur jauh di Rusia berhampiran sempadan Jepun.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.