Kanibalisme Di Kem Tahanan Nazi

Penderitaan dan kelaparan membuat beratnya mengecil, hanya tulang dibaluti kulit.

Harold Le Druillenec, satu-satunya orang Inggeris yang masih hidup dan dijumpai di kem tahanan Bergen-Belsen pada akhir Perang Dunia II, diperinci dalam satu dokumen, mangsa kekejaman Nazi dipaksa untuk kanibalisme dan terus bertahan.

Terletak di bandar barat daya Bergen berhampiran Celle, Bergen-Belsen (atau Belsen) pada asalnya ditubuhkan sebagai kem tahanan perang, tetapi pada tahun 1943 ia menjadi kem tahanan.

Lebih daripada 70,000 orang meninggal dunia di Bergen-Belsen antara 1941-1945.

Harold ditangkap di Jersey pada tahun 1944 ketika membantu kakaknya melarikan diri menerusi pelabuhan dengan tahanan perang Rusia.

Selepas perang berakhir, dia memberi keterangan di mahkamah Belsen apabila berpuluh-puluh lelaki dan wanita didapati bersalah atas peranan mereka dalam jenayah yang dilakukan di kem tersebut.

“Saya terselamat, di tiga kem tahanan kerana bernasib baik dan keupayaan untuk hidup dengan bangkai. Saya mengekalkan cara ini, “kata Harold yang dikeluarkan oleh Arkib Negara-Negara British.

Dia menuntut pampasan untuk kecacatan yang kini dialaminya.

Pasukan tentera British menolak badan-badan tawanan ke dalam kubur besar-besaran di kem tahanan Bergen-Belsen.

Askar British yang mengetuai kenderaan jentolak itu menggunakan penutup hidung dan mulut untuk mengurangkan bau busuk mayat.

Harold berkata bahawa di kem tahanan, tiada makanan dan air.

Malah tidur tidak mustahil di Belsen, dimana ia merupakan kem paling teruk dari tiga kubu yang telah didudukinya.

Selama penawanannya, dia menghabiskan sebahagian besar waktunya dengan mengangkat mayat-mayat itu ke kubur besar yang digali untuk para tahanan.

“Undang-undang hutan berlaku di kalangan tahanan: pada waktu malam anda membunuh atau terbunuh, hari, demi hari kanibalisme menjadi semakin berleluasa,” katanya.

Harold dibebaskan selepas ditahan selama 10 bulan.

Berat badannya menyusut separuh, dan dia terpaksa menghabiskan hampir setahun untuk sembuh dari penyakit, kudis, kekurangan zat makanan dan septikemia.

Kerajaan tempatan akhirnya bersetuju untuk membayar pampasan kepada Harold bagi masa yang dihabiskan di penjara dan kecacatan yang dia alami, seperti memetik The Independent.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.